Tech

Zuckerberg szerint a jövő virtuális és nagyon vicces

Kevés olyan ígéretes technológia van a látóhatáron, amihez az okos szakemberek nagy reményeket fűznek, és amibe a giga cégek dollármilliókat hajlandóak belepumpálni. A virtuális valóság e kevesek között van, ami egy kicsit furcsa lehet, mivel a VR eddig nem sokat mutatott, egyelőre távol érezzük magunktól, múló szeszélynek tűnik.

Ahhoz, hogy elterjedjen, két dolog szükséges: olcsó hardver és rengeteg tartalom. A virtuális valóság valósága egyelőre az, hogy párhuzamosan egyik feltétel sem igazán teljesül, aminek fényében már érthető, hogy a Facebook által felvásárolt Oculus miért oda akar eljutni, ahova.

Egy köztes megoldás lenne a megoldás

A tegnapi Oculus Connect 3 rendezvény arról szólt, hogy miként kaphatunk megfizethető VR szemüvegeket, ami megadja az esélyét annak, hogy el is terjedjen. Az Oculus család eddig (és még egy ideig biztosan) úgy néz ki, hogy van a Samsunggal partnerségben elkészített Gear VR, ami olcsó, de egy ehhez passzoló mobil kell hozzá. A kínálat másik és egyben utolsó darabja maga az Oculus Rift, amihez megfelelő teljesítményű PC-re van szükség, azaz helyhez kötött és nem olcsó élményt kínál.

Ezért logikus lenne egy olyan VR eszköz, ami a kettő között van, nem túl drága, számítógép, vagy mobil sem szükséges hozzá és a másik kettőhöz hasonlító virtualitást varázsol az ember köré. A Facebooknál okos emberek üldögélnek, így nem meglepő, hogy terveznek ilyet (az erről készült videó egy kicsit fentebb megnézhető), amivel kapcsolatban csak nagyon kevés infót adtak tegnap. Az biztos, hogy még várni kell rá, egyelőre egy prototípusról van szó, de nem kell hozzá semmi extra (mobil vagy PC), hordozható, vezetékek sem lógnak ki belőle, azaz esélyt ad arra, hogy minél többen rákattanjanak.

A bemutatók során sok technikai részlet is elhangzott, aminek az volt a lényege, hogy képesek voltak csökkenteni a Rift működéséhez szükséges teljesítmény igényt. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem csak bika gépekkel lehet megtámogatni a szemüveget, olcsóbbak lesznek a kompatibilis PC-k, ergo többen férhetnek hozzá ehhez az egész különleges világhoz.

A nélkülözhetetlen kellékek

Az is kiderült, hogy a perfekt VR világ kialakításához kellékekre is szükség van, így hivatalosan is bejelentették a rendszerhez fejlesztett Oculus Touch kontrollereket (pont olyat, amit a rivális HTC Vive is használ), illetve egy jó minőségű headsetet is. A bemutató többi része a virtuális világ „berendezéséről”, testre szabható avatarokról, és rengeteg játékról szólt, amivel meg van az a bizonyos második feltétel, amiről az elején beszéltünk.

 

oculus_touch_kontroller
Oculus Touch kontroller

Végül érdemes megnézni azt a videót, amivel Zuckerberg és kollégái bemutatták, hogyan kommunikálhatunk a mindennapokban a virtuális valóság segítségével. Eben a világban az embereket képregény figurákhoz hasonlító, mimikával bíró alakok testesítik meg, beszélgetés közben egyik helyről ugrálhatunk a másikra, sőt, még virtuális selfie-t is készíthetünk egy még virtuálisabb selfie bottal.

A közel két órás erődemonstrációt bárki visszanézheti, ha arra kíváncsi, hogy a leghatalmasabb tech vállalat vezetője miként képzeli el a jövő kommunikációját. Az otthon (úton, parkban, bárhol) szemüveget viselő, kontrollerekkel a levegőben hadonászó emberek képe lehet elidegenítő, furcsa, izgalmas és ijesztő is egyben, de kétségünk nem nagyon lehet afelől, hogy ez mind lesz és még szeretni is fogjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik