Tech

Itt a világ összes repterének WiFi jelszava

Repülőtereken várakozni a csatlakozó járatokra az egyik legunalmasabb dolog a világon. Segítünk átvészelni az időt.

Repülővel utazni önmagában csodálatos dolog, hiszen az autóval egy napig tartó utat egy-két óra alatt letudjuk a felhők fölött. Elvileg. De persze megint más dolog várni a becsekkolásra, az esetleges csatlakozásra, ilyenkor az életkedv is úgy elrepül, mint egy felszálló gép. Ráadásul a külföldi várakozás közben még a mobilnetet sem mindig tudjuk használni, hiszen a roamingdíj még mindig sok esetben megkeseríti az életünket.

Ilyenkor próbálkozik mindenki WiFi-kapcsolatot keresni, ám sokszor a reptéri hotspot fizetős, regisztrációhoz kötött, vagy csak valamilyen kiemelt státuszban használható. Szóval ott állunk a váróban a drága okostelefonnal vagy laptoppal, ami net nélkül annyit ér, mint egy levélnehezék.

Hacsak…

Hacsak nem használjuk ezt az interaktív térképet, amelyet egy Anil Polat nevű utazó-blogger készített. Elég megnyitnunk és megkeresni azt a repülőteret, ahol épp vesztegelni kényszerülünk, rákattintani a kis repülő ikonra, és máris megtudjuk a varázsigéket a helyi WiFi használatához.

A folyamatosan bővített és frissített térképen található reptereken a jelek szerint egy csomó lehetőségünk van:

  • Egyes helyeken (még) ingyenes a WiFi, így például Budapesten is
  • Máshol ingyenes ugyan, de ehhez valamilyen előzetes regisztráció szükséges, vagy helyben kell jelszót kérni
  • Megint akad olyan reptér, ahol ugyan jelszavas a WiFi, de a térképes segéd máris mondja a kódot
  • Van olyan repülőtér is, amelyen több WiFi is üzemel, de a segéd elmagyarázza, merrefelé kell helyet keresnünk ahhoz, hogy a közelben egy ingyenes hotspotot is találjunk

Az ötletes (és kissé robinhoodisztikus) megoldás böngészőben is működik, de az előrelátó utazók letölthetik iOS és Android alá is erről a linkről, így aztán folyamatosan a “zsebükben” lesz a WiFi-ingyenesítő alkalmazás. Jó repülést, és előtte tartalmas várakozást kívánunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik