Tech

iPhone-verő telefont mutatott be a Google, sőt még ennél is többet

Balage és BZ érdeklődve követi, mit villant a Google: tényleg mindent előre tudtunk már a Pixel telefonokról, vagy lesz meglepetés? Kövesd te is élőben!

No, lement az élő adásunk a bejelentésről, és ugyan már itt figyel a visszanézhető verzió, gyorsan írásban is összefoglaljuk, mit is kaptunk ma a Google-től.

Nos, először is, egyáltalán nem csak egy telefont.

Pedig a legtöbben azt várták, hogy jön egy (pontosabban két) olyan új mobil, ami jobb / rosszabb /  drágább / szebb / nagyobb / zblörgabb, mint az iPhone 7, a Note 7, vagy a Nokia 3310. Ehhez képest itt tényleg jött két telefon, amikről mindjárt felsoroljuk a legfontosabb tudnivalókat, aztán viszont mondjuk azt is, miért tényleg nagy ugrás ez a telefonok, sőt inkább a teljes mobil kommunikáció terén a mostani bejelentés.

Szóval, a telefonok.

  • Nevek: Google Pixel és Pixel XL
  • Kijelzők: AMOLED 5″ és 5,5″, fullHD és QHD
  • Processzor: Qualcomm Snapdragon 821
  • Memória: 4 GB
  • Tárhely: 32 / 128 GB
  • Készülékház: alumínium, üveg betéttel a hátoldalon
  • Kamerák: az előlapon 8, a hátlapon 12 megapixel
  • Akku: 2770 illetve 3450 mAh
  • Egyebek: ujjlenyomat-olvasó, USB-C csatlakozó, audio jack, cserélhető hátlapok
  • Színek: fekete, ezüst, “nagyon kék”
  • Árazás: 649 dollártól (ez a 32 GB-os Pixel ára) 869 dollárig (Pixel XL 128 gigával)

Na, de egyáltalán nem csak ennyi volt a bejelentés. Az előadók végig azt hangoztatták, hogy a telefonok hardveréhez végre egyenlő arányban felnőtt a szoftver is. A Google Assistant immár a rendszer része, ez az okos segéd egyrészt mesterséges intelligenciával, másrészt gépi tanulással segíti az életünket. Ha felébredünk, nem csak ránk köszön, de például a naptárbejegyzésünk és a helyzetünk alapján tanácsot ad, mikor kell elindulnunk munkába. Ráadásul minden mindennel összefügg, az asszisztens tud használni más alkalmazásokat is, például ha rákerestünk egy étteremre, egy külső szolgáltatást vesz igénybe arra, hogy asztalt foglaljon nekünk.

Szintén fontos, hogy a nyelvhasználatot is nagyon feljavították (persze az angolt, a magyarra még minden hasonló rendszer esetében is várni kell). Most már nem úgy beszélünk az asszisztenshez, ahogy a Google keresőjét használtuk (például “Adele dal 2015”), hanem feltehetjük neki rendes, emberi módon a kérdést: “melyik az a dal, amit Adele tavaly adott ki?”, ráadásul a válasz is teljesen az emberi beszéd logikáját és érthetőségét követi.

A telefon mellett érkezett egy új hardver Google Home néven, ez tulajdonképpen az Assistanthoz tervezett otthoni “hallgató és beszélő állomás”, ami figyeli a kérdéseinket és parancsainkat, és válaszol is rá.

Jött egy érdekes WiFi elosztó megoldás is, ami az otthoni jelerősséget és lefedettséget szabályozza, kaptunk új Chromecastot is, ami már 4K és HDR tartalmakat is kezel, végül pedig bemutatták a Daydream platformra épülő saját VR szewmüveget is, amely a Daydream View nevet kapta, és bár hasonlóan néz ki, mint az eddigi versenytársak, de emberbarátibb anyagokból készült, könnyebb, és jobban kezelhetőnek is tűnik.

Hamarosan részletes összefoglalóval jövünk minden újdonságról, addig pedig újranézhető az élő bejelentés és a kommentárjaink, ahogy a Facebook rendszere elérhetővé teszi a videót, mindezt itt lehet megtalálni a cikkben.

Az élő közvetítéshez egy Logitech C920 Pro HD webkamerát használtunk, amiért nagy köszönet a Logitechnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik