Tech

Még nyolcvan terccel a Föld körül – így csinál nekünk zenét a számítógép

Ezen válogatásunkban munkastressz elleni zenegyártó appokat válogattunk össze, amelyek egyfelől tökéletesen nyugtatnak, másfelől még tökéletesebben alapozzák meg a hétvégi chillout fogalmát.

Korábban Nyolcvan terc alatt a Föld körül címmel foglaltuk össze az éppen legígéretesebb vagy legszimpatikusabb interaktív zenegyártó appokat: az időutazást és a turisztikát kombináló Radiooooo, a japán lounge és techno közé beszorult Patatap vagy a CB-rádiókat és a Soundcloud ambientjeit kombináló You Are Listening To egyaránt stabil pontjait képezik egy nyugodt estének – az alábbiakban további tippjeink olvashatóak.

A Soft Murmur

soft murmur app
Az Androidos készülékeken, ill. a weben is elérhető A Soft Murmur a MyNoisehoz hasonlóan is különféle hangforrásokat ad nekünk, amelyekből mi keverhetjük ki, hogy mit szeretnénk hallani: az eső, mennydörgés, hullámverés, szél, tűzpattogás, madár- és tücsökhangok mellett kifejezetten jó kiegészítésnek bizonyulnak a különféle tibeti hangtálak hangjai. Ha kifejezetten egy olyan appot keresünk, ami megmutatja, milyen volt a Műcsarnokban a kilencvenes években egy esős nap téblábolni, ez az, ne is keressünk tovább.

Drone FX

drone fx

A Soft Murmurhöz képest jóval testreszabhatóbb eszköz a Drone FX, amellyel gyakorlatilag lassan csordogáló, feszült filmzenét készíthetünk. Indításkor kapunk öt véletlenszerű hangszert és hat véletlenszerű, egymás után következő hangnemet, a zene beborítja a hangszórónkat, mi pedig mogorva, feszült vagy ufóváró arccal folytathatjuk tovább az Excelezést. Ha valami nem tetszik a zenében vagy ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy belekattinthatunk bármibe: kicserélhetjük a hangszereket, a hangnemeket, oktávokat válthatunk, feljebb-lejjebb halkíthatjuk ezeket: ha valami új zenét szeretnénk, ami nagyon hasonlít Brian Eno zenéihez (őt nevezzük az ambient műfaj atyjának, ha nagyon gyors bevezetésre van szükségünk), ez hozza el nekünk a békességet.

Tonfall

tonfall app

Téglaegyszerűségű, egyben kifejezetten hajnali hangulatokra szakosodott a böngészéből futtatható Tonfall. Adott az ablakban kétféle objektum: a lassan úszkáló hangok (apró körök, a különböző színek különböző hangmagasságot jelölnek), illetve a plusz jellel felvértezett nagyobb körök, amelyek megszólaltatják a kisebb köröket, ha kellően közel vannak hozzájuk (ezt a két kör között megjelenő halvány szakasz mutatja). Ha telefonunkra is szükségünk lenne hasonló appra, a Nodebeatet pont nekünk találták ki – ugyanolyan, mint a Tonfall, csak ritmust is tudunk csiholni a körökkel, illetve mi is rászólózhatunk ujjunkkal a születő zenére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik