Tech

Nézz be a Facebook gigantikus agyába!

Talán sokan bele se gondolnak, milyen hatalmas háttérkapacitás kell másfélmilliárd ember összes kiscicás videójához és Coelho idézetéhez. Mutatjuk.

Azt persze nagyjából sejtheti mindenki, hog a Facebookon folyamatosan megosztott adatok, szöveges üzenetek, képek, videók, zenék zuhatagát nem egy kis szerverszoba néhny gépe őrizgeti. Jelenleg hat gigantikus szerverparkot tart fenn erre a célra a közösségi szolgáltatás, és hamarosan még több lesz belőlük. Bár Zuckerberg és birodalma érthető okokból nem tesz közzé folyamatosan egy csomó belső infót a háttérszolgáltatásokról, most épp a fiatal vezető tett ki néhány képet és információt az egyik gigantikus adatközpontjukról saját Facebook-oldalára.

A mostani képsorozatban a svédországi Luleå város közlében fekvő központ látható. A kisváros fekvése ideális ilyen jellegű szerverpark fenntartására, hiszen az ilyen üzemek általában folyamatos hűtést igényelnek – no, erre az északi sarkkör alatt mindössze 110 kilométerre fekvő telepen nem gyakran lesz szükség. Látható is, hogy az óriási üzem szélén hatalmas ventillátorok hosszú sora áll készenlétben, hogy a kinti hideg levegőt átáramoltassa a szerverek között.

facebook-adatkozpont-002

Az energia egy részét egyébként a közeli folyóknál elhelyezett vízerőművekből nyerik – már most is ezek szolgáltatják a telep energiafelvételének nagyobb százalékát, ami nem rossz arány ahhoz képest, mekkora hatalmas komplexumról beszélünk. Az alábbi kép csak egy részlet a szerverek közötti egyik folyosóról – nem csoda, hogy az alkalmazottak elektromos robogókon és rollereken közlekednek idebent, gyalog soha nem végeznének mindennel, és térdig lejárnák a lábukat minden nap.

facebook-adatkozpont-003

Zuckerberg külön kiemelte, hogy az egyes szervereket a lehető legegyszerűbb felépítéssel igyekeznek működtetni. Így például elérték, hogy ha egy merevlemez meghibásodott, azt néhány éve még egy órába telt megjavítani, ma két perc az egész.

facebook-adatkozpont-004

Ha már a merevlemezeknél tartunk: a Facebooknál a személyiségi jogok védelmében az a szigorú szabály van érvényben, hogy amikor egy merevlemezt eltávolítanak, azt kidobás előtt apró darabokra forgácsolják, hogy semmilyen adat ne juthasson ki róluk.

facebook-adatkozpont-005

További képeket Zuckerberg mostani bejegyzésében lehet elcsípni, de a fiatal cégvezér azt ígérte, a következő hetekben további belsős fotókat és információkat tesz közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik