Tech

A kütyü, amivel végre mozgásra bírhatóak a gyerekek

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 30. 13:18

A Garmin karperece nem egy Pokémon Go, mégis ráveheti a kicsiket az aktivitásra.

A Pokémon őrület sok mindenre volt jó, de az egyik legfontosabb tanulság mégis talán az, hogy a gyerekek aránylag könnyen kimozdíthatóak a négy fal közül. Ehhez „csak” egy jó ötletre, célokra, díjazásra, vagyis a versengésre kell rámenni, amivel a fiatalságot elég jól lehet aktivizálni.

A Garmin is valami hasonlóval próbálkozik, de ehhez a saját eszközét, tudását használja fel. A sporttoláshoz tervezett óráiról, fitnesz karpereceiről ismert cég által tervezett vívofit jr. kifejezetten a 4 és 9 év közötti korosztálynak szól, de a képességeket és az egész elképzelést átnézve ez akár a tinikhez is passzolhat.

A színes borítással ellátott karperec minden olyasmit tud, amit egy ilyen fitnesz eszköznek tudnia kell. Számolja a viselője által megtett lépéseket, monitorozza az alvási ciklusukat, és összesíti azt is, hogy a gyermek egy nap alatt mennyire volt aktív. Ez utóbbi rész az, ahol a szülő bejön a képbe, és amitől a vívofit jr. más célt (is) szolgál, mint a többi hasonló termék.

A karperechez tartozik egy ingyenes alkalmazás , amivel a szülők nyomon követhetik, hogy a csemeték mennyire voltak aktívak aznap, és teljesítették-e a kitűzött, 60 perces etapot. Bár a Garmin külön nem tér ki rá, a gyerekek lekövetésére, a helyzetük megállapítására ez a kütyü nem alkalmas, hiszen itt nem is ez, hanem az aktív életre való rábírás a cél.

Ennek szellemében a 60 perces aktív időszak teljesítéséért, vagy annak túllépéséért cserébe a gyerekek virtuális ajándékokat, pénzt kapnak, a családon belül versenyezhetnek egymással a jobb eredmények eléréséért, valamint különböző házimunka típusok (beágyazás, rendrakás, stb.) is felvihetők a rendszerbe, amelyek elvégzéséért külön extrák járnak cserébe.

A 80 dollárért (kb. 22 ezer Ft) piacra dobott vívofit jr. vízálló, a funkciók eléréséhez egy apró kijelző szolgál, ami a gyermek neve mellett mutatja az időt, a megtett lépések számát és azt, hogy mennyi van meg (illetve hátra) abból a bizonyos napi 60 percből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.