Tech

A kütyü, amivel végre mozgásra bírhatóak a gyerekek

A Garmin karperece nem egy Pokémon Go, mégis ráveheti a kicsiket az aktivitásra.

A Pokémon őrület sok mindenre volt jó, de az egyik legfontosabb tanulság mégis talán az, hogy a gyerekek aránylag könnyen kimozdíthatóak a négy fal közül. Ehhez „csak” egy jó ötletre, célokra, díjazásra, vagyis a versengésre kell rámenni, amivel a fiatalságot elég jól lehet aktivizálni.

A Garmin is valami hasonlóval próbálkozik, de ehhez a saját eszközét, tudását használja fel. A sporttoláshoz tervezett óráiról, fitnesz karpereceiről ismert cég által tervezett vívofit jr. kifejezetten a 4 és 9 év közötti korosztálynak szól, de a képességeket és az egész elképzelést átnézve ez akár a tinikhez is passzolhat.

A színes borítással ellátott karperec minden olyasmit tud, amit egy ilyen fitnesz eszköznek tudnia kell. Számolja a viselője által megtett lépéseket, monitorozza az alvási ciklusukat, és összesíti azt is, hogy a gyermek egy nap alatt mennyire volt aktív. Ez utóbbi rész az, ahol a szülő bejön a képbe, és amitől a vívofit jr. más célt (is) szolgál, mint a többi hasonló termék.

A karperechez tartozik egy ingyenes alkalmazás , amivel a szülők nyomon követhetik, hogy a csemeték mennyire voltak aktívak aznap, és teljesítették-e a kitűzött, 60 perces etapot. Bár a Garmin külön nem tér ki rá, a gyerekek lekövetésére, a helyzetük megállapítására ez a kütyü nem alkalmas, hiszen itt nem is ez, hanem az aktív életre való rábírás a cél.

Ennek szellemében a 60 perces aktív időszak teljesítéséért, vagy annak túllépéséért cserébe a gyerekek virtuális ajándékokat, pénzt kapnak, a családon belül versenyezhetnek egymással a jobb eredmények eléréséért, valamint különböző házimunka típusok (beágyazás, rendrakás, stb.) is felvihetők a rendszerbe, amelyek elvégzéséért külön extrák járnak cserébe.

A 80 dollárért (kb. 22 ezer Ft) piacra dobott vívofit jr. vízálló, a funkciók eléréséhez egy apró kijelző szolgál, ami a gyermek neve mellett mutatja az időt, a megtett lépések számát és azt, hogy mennyi van meg (illetve hátra) abból a bizonyos napi 60 percből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik