Tech

Újra kitört a bosszúpornóbotrány

Legalább húsz nőtől szerzett meg intim fotókat egy hacker, majd közzé is tette őket az interneten. Gyorsan mondunk pár tippet, hogy olvasóinkkal ne történhessen meg ilyesmi.

A bosszúpornó fogalmát a kétezres évek elején ismerte meg a világ, amikor az internetes fórumokon, majd később kifejezetten ilyesmire specializált weboldalakon megjelentek az első olyan fotók, később pedig videók, amelyeket többnyire exbarátnőkről készítettek. A meztelen vagy akár “akció közben” elkapott felvételeket legtöbbször megcsalt partnerek, elhagyott barátok és férjek küldték be, de akadtak olyanok is, akik egyéjszakás kalandjaikkal szerettek volna hencegni, illetve a nyilvánosság felé feddhetetlen hírű hölgyek húzósabb életvitelét akarták megmutatni.

Ez a kifejezetten visszás viselkedés persze sosem volt jogszerű, hiszen az alanyok beleegyezése nélkül tették közzé ezeket a képeket, ráadásul sokszor olyan szöveget mellékeltek hozzájuk, ami egyáltalán nem is volt igaz. Mert azét lássuk be, egy modern kapcsolatba már több is belefér annál, mint egy postai levélben elküldött üzenet arról, mit csinálna a pár egyik fele a másikkal, ha hazaér mondjuk egy külföldi útról. Manapság már ott a mobiltelefon vagy a webkamera, amivel a partnerek a levelezős módszernél modernebb megoldásokkal is életben tarthatják egymásban a lángot, már ha szabad így körülírni a dolgot.

A bosszúpornó azóta több esetben elveszítette bosszújellegét, a nevezetes Fappening nevű botrányban például hollywoodi sztárok, énekesek, filmszínészek intim fotóit szerezte meg valaki az áldozatok feltört iCloud fiókjából, és televarrta velük az internetet. Az ilyesminek már semmi más célja nincs, mint a figyelemfelkeltés.

Hogy a legújabb botrány kirobbantóját mi motiválta, még nem tudni, mindenesetre angol lapok számolnak be arról, hogy legalább 20 nő intim fotóit kezdte terjeszteni egy még ismeretlen személyazonosságú hacker különféle közösségi oldalakon, így Facebookon is. A Skóciában élő áldozatok képei szintén nem a nyilvánosságnak készültek, bizonyára szintén partnereiket szerették volna meglepni néhány pikánsabb képpel, ám a hacker a Fappeninghez hasonlóan itt is az iCloud fiókokat törte fel, és keresgélni kezdett.

bosszuporno-002

Veszélyes játék

Ahogy írtuk is, manapság már webkamerával, telefonnal pillanatok alatt készíthet magáról intim fotókat és videókat bárki, amelyekkel addig nincs is baj, amíg tényleg csak a partnerünkkel osztunk meg ilyesmit. Viszont nagyon oda kell figyelni arra, hogy hogyan kezeljük ezeket a felvételeket, mivel a mellékelt példa is mutatja, hogy rosszindulatú népek folyamatosan kutatnak hasonló képek és videók után.

A tudósítások szerint a mostani botrányban szereplő személyek közül többen komoly hátrányba kerülhetnek, illetve pszichikai sérülést szenvedhetnek, hiszen már most prostituáltnak, könnyűvérűnek nevezi őket a közvélemény, mintha a felvételeket direkt a nagyvilágnak szánták volna. Ráadásul az ilyen képek terjedését szinte lehetetlen megállítani, ha az eredeti megosztó oldalakról le is törlik őket, addigra már akár több ezer felhasználó letölthette őket, majd továbboszthatja máshol.

Épp ezért a következőkre kell figyelni, ha valaki mégis intim fotókkal és videókkal dobná fel a partnerkapcsolatát:

  • Csak megbízható személyekkel ossza meg a felvételeket, ha lehet, csak azzal az eggyel, akinek készülnek.
  • A megosztás lehetőség szerint legyen közvetlen – másoljuk fel direktben az ő telefonjára, vagy ha erre a távolság miatt nincs lehetőség, küldjük őket valamilyen titkosított csatornán.
  • Semmiképp ne használjunk azonban a küldéshez nyilvános vagy titkosítatlan levelező- illetve chatprogramot, valamint cloud alapú, sima jelszóval védett tárhelyet.
  • Ha pedig ilyen képek vannak a mobilunkon, mindig tartsuk azt lezárva, minimum egy jelszóval, de ha van más mód (például ujjlenyomat alapú zár), használjuk azt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik