Tech

Nincs netes pornó Oroszországban, közel a vég!

Erősödik a cenzúra, egyre több internetes pornóoldalt blokkol az NMHH orosz megfelelője. Ráadásul sokak szerint ez csak elterelés egy nagyobb tervről.

Az elmúlt héten két újabb pornóvideós szolgáltatást tett elérhetetlenné Oroszország média- és hírközlési hatósága, a Roskomnadzor. Ráadásul nem is valami béna oldalacskákat, hanem a két legnagyobb “pornó-YouTube” klónt, a PornHubot és a YouPorn-t. Tavaly már 11 hasonló oldallal eljátszották ugyanezt, most pedig a hivatal közleményei szerint e két szolgáltatás letiltásával továbbra is a gyermekvédelmi törvények betartatását szeretné elősegíteni.

A szolgáltatásokat az URL-ek mellett az IP címük alapján is blokkolják, tehát kikerülni is viszonylag nehéz a szűrést, legfeljebb IP-changerek, illetve VPN-ek jöhetnek szóba. Az ilyen megoldások lényege, hogy az internetes forgalmat egy külföldi szerveren keresztül futtatják át, így egy másik IP címnek álcázzák az elérni kívánt weboldalt, vagy épp a böngésző gépét. Az ilyen módszerek azonban nem mindig biztonságosak, a jobbak fizetősek, ráadásul a többször megcsomózott forgalom miatt lassúak is, tehát a HD videók lejátszására nagyrészt alkalmatlanok.

Igazából nem is maga a pornótilalom az, ami miatt zúgolódnak az emberek – na jó, dehogynem, azért zúgolódnak, de most nézzük a dolog további oldalait is. Szóval egyrészt ott az indoklás furcsasága. Tavaly még egyértelműen azt mondta a Roskomnadzor, hogy a gyerekvédelem a fő ok a letiltások mögött. Most már csak annyit nyilatkozott, a szexuális jellegű tartalmak nem tilosak, viszont a helyi törvények szerint az ilyenek készítése, terjesztése és reklámozása már igen.

Az ügy kirobbanásakor az orosz hivatalnak még volt Twitter-fiókja, amelytől egy felhasználó megkérdezte, milyen helyettesítő tevékenységet ajánl, erre a Roskomnadzor nevében postoló hivatalnok annyit írt, hogy találkozzon inkább személyesen valakivel. A viccesnek szánt válasz akkora netes trollkodásba fulladt, hogy végül a hatóság le is iratkozott Twitterről.

Azóta a PornHub hivatalos Twitter csatornája kezdett magánakcióba: üzenetében megkérdezi a Roskomnadzort, visszaállítják-e a szolgáltatást Oroszországban, ha cserébe kapnak ingyen prémium hozzáférést az oldal extra tartalmaihoz.

A vicceket átugorva a nemzetközi sajtó máris felkapta az esetet, mivel a közvélemény szerint az államnak tilos beavatkoznia az internet szabadságába. Ráadásul sokan gondolják úgy, hogy a pornóoldalak hangsúlyozása a folyamatban csak elterelés, és amíg a nép emiatt hangoskodik, a kormány szépen feketelistára dobál egy csomó egyéb olyan webes oldalt és szolgáltatást, amelyet valamilyen okból kényelmetlennek ítél. Már most is több ezer ilyen webhely szerepel a Roskomnadzor tiltólistáján, és ezek közül nem egy olyan is akad, amelyben semmi más kifogásolható nincs azon kívül, hogy valamilyen formában az orosz vezetést, vagy magát Putyin elnököt bírálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik