Tech

Már nem segít, ha kikockázzuk az arcunkat

Bari Máriusz
Bátky Zoltán
Bari Máriusz, Bátky Zoltán

2016. 09. 20. 13:01

Legalábbis ez a legegyszerűbb konklúziója a Wired egyik értesülésének, miszerint a University of Texas és a Cornell Tech kutatói részleges megoldást találtak a kikockázott vagy elmosott képrészletekre. Mondanunk sem kell, hogy a személyazonosság védelme egyre fontosabb tétel az automata látványgeneráló rendszereknél: első körben gondoljunk csak arra, hogy miként mossa el a Google Street View az arcokat és a rendszámtáblákat, de a sajtófotókkal kapcsolatban is éppen elég probléma merült már fel. Már csak az a kérdés, vajon tényleg bombabiztos-e a pixelizált illetve elmosott arc vagy karakterrészlet.

Nem az.

A kutatók képfelismerő idegi hálózatokat tanítottak be arra, hogy szavakat, arcokat és tárgyakat azonosítsanak minél jobb sikerszázalékkal. Miután elérték a 90 százalékos határt, elkezdték az eredeti képek kimaszkolt, illetve elkockásított változatain futtatni az idegi hálózatokat: a rendszer ezen esetekben azt is tudta, hogy milyen alapképből születtek a lebutított verziók. Az éles tesztek, mielőtt reménykedni kezdenénk, nem garantáltak túl nagy áttörést: minél pixelesebbek voltak a képek, annál nehezebb volt azonosítani a képeket – bár sok esetben így is 50 és 75 százalék közti pontosságról beszélhetünk. Igaz, ért már el a rendszer 17%-os eredményt is “megkezelt” celebfotókkal. Ezzel kapcsolatban a kutatók elmondták: ha hálózataik csak találgatják a személyazonosságot, 0,2 és 10 százalék között teljesítenek, így egyelőre elnevezetlen algoritmusuk már jelenlegi állapotában is biztosabb eredményekkel dolgozik.

Érdemes megjegyezni, hogy az idegi hálózatok nem képesek visszaalakítani a kipixelezett képeket eredeti állapotukba és csak akkor képesek jobb sikerszázalékra, ha tudják, hogy mit kell keresniük és már keresték azt: egy bizonyos tárgy vagy egy korábban beazonosított ember esetében sokkal jobb a találati arány, mint egy teljesen új, adatbázisban nem szereplő ember vagy egy korábban sosem látott formájú tárgy esetében. Ha például ráengednénk a rendszert egy köztéri megfigyelőrendszer felvételeire úgy, hogy minden arc ki van pixelezve, az algoritmus (egyelőre) képtelen lenne minden egyes embert azonosítani. Ha azonban az a feltételezés, hogy egy nyilvántartásban lévő bűnöző elhaladt valamikor a megfigyelőrendszer látószögében és volt annyira óvatlan, hogy nem takarta el az arcát, akkor a szoftver már könnyen észre tudná venni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.