Tech

Vajon miért tette ezt a Google egy tehénnel?

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 16. 07:40

Mielőtt bárki arra gondolna, hogy szegény állatot élve boncolták, vagy feláldozták a Technológia Nagy Istenségének, ennél azért enyhébb dolog történt... de ettől még furcsa.

A Google térképszolgáltatásából kinőtt extra szolgáltatás, a Street View gyakran szolgál meglepetésekkel és érdekes pillanatokkal, hiszen a 360 fokban tájakat és utcákat fényképező autók sokszor kapnak el furcsaságokat. Most viszont nem az a vicces, ami a közösségi médiában nagyot menő képen látható, hanem épp az, ami nem.

A Cambridge környékén készült képsorozat egyik elemén a békésen legelésző tehenek egyikének fejét ugyanis sikerült kitakarni – ez pedig egy olyan funkció, amit a Google a személyiségi jogok védelmében alkalmaz, de mindeddig csak emberek arcát tette felismerhetetlenné.

A kitakarást nem manuálisan végzik a Google székház alatti titkos gyárban szorgos umpalumpák, hanem egy gépi algoritmus szkenneli automatikusan az összes új Street View felvételt, és utólag alkalmazza az effektet. Szóval ennek fényében két dolog történhetett:

– Riska arca egy furcsa genetikai mutáció, vagy esetleg gazdájának pár éve részegen megesett kis kalandja következtében következtében annyira emberszerű, hogy a Google robotja teljesen jogosan vélte humánnak az állatot;
– vagy netán a jóravaló haszonállat annyira aggódott, hogy tehéntársai felismerik, hogy ő maga kérte a Google együttmúúúködését.

Bárhogy is, a személyiségi jogait féltő tehén fotóját azóta lelkesen osztogatják Twitteren és Facebookon a felhasználók, szóval az akció tulajdonképpen célt ért, még ha nem is azt, amire kitalálták.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.