Tech

FBI: Mindenki jobban jár, ha azonnal letakarja a webkameráját

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 16. 14:01

Hát, ha még ők is ezt mondják, akkor egész biztosan van mitől tartanunk.

Nem is olyan régen értekezett BZ kolléga arról, hogy mennyire vannak biztonságban a személyes adataink manapság és mi mit teszünk azért, hogy ezek ne kerüljenek rossz kezekbe. A két nem annyira vidám válasz úgy foglalható összes sommásan, hogy „semennyire” és „nem sokat”.

Az akkori cikk apropóját az adta, hogy még Mark Zuckerberg is leragasztja a notebookján lévő webkamerát. Ha ettől nem lettek azonnal hagymázas rémálmaink, akkor itt egy újabb riasztó vélemény, ami egyenesen James Comey FBI igazgatótól származik.

A Szövetségi Nyomozó Iroda első embere egy konferencián fejtette ki, hogy lehetőleg mindenki azonnal takarja le a beépített vagy különálló webkamera objektívjét. Comey azt is hozzátette, hogy az FBI irodáiban majdnem minden monitor felett van kamera, amelyeket egy direkt erre a célra készített műanyag retesszel lehet „megvakítani”, ha éppen arra van szükség.

A szakember szerint a mai eszközökkel, technológiával nem túlságosan bonyolult távolról hozzáférni egy kamera képéhez, hangjához. Ha ez megtörténik, akkor a hacker folyamatosan megfigyelheti annak tulajdonosát, értékes információkhoz juthat, sőt, olyan eseményeket is rögzíthet, amivel megzsarolhatják az illetőt.

A legbiztonságosabb megoldás tehát a fizikai védelem, de álljon itt egy lista arról, hogy (amennyiben a száműzetésbe vonulást, illetve remetének állást nem tekintjük valós opciónak) mire érdemes figyelni, ha nem akarunk megfigyeltek lenni:

  • Deaktiváld a webkameráit akkor, amikor azokra nincs szükség. Erre jó módszer lehet egy sima ragtapasz is, de már árulnak olyan felcsíptethető apró, műanyag bigyókat, amik egyfajta elhúzható ablakocskaként működnek.
  • Tiltsd le a rendszerben a mikrofont, amikor nem használod.
  • Futtass időközönként frissített víruskeresőt, ez a kémprogramok és keyloggerek nagy részét kiszűri.
  • Telefonon tiltsd le az automatikus helymeghatározást (bár ettől még a mobilcellák információi alapján pár száz méteres sugarú körben továbbra is követhető leszel, ez van).
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.