Tech

FBI: Mindenki jobban jár, ha azonnal letakarja a webkameráját

Hát, ha még ők is ezt mondják, akkor egész biztosan van mitől tartanunk.

Nem is olyan régen értekezett BZ kolléga arról, hogy mennyire vannak biztonságban a személyes adataink manapság és mi mit teszünk azért, hogy ezek ne kerüljenek rossz kezekbe. A két nem annyira vidám válasz úgy foglalható összes sommásan, hogy „semennyire” és „nem sokat”.

Az akkori cikk apropóját az adta, hogy még Mark Zuckerberg is leragasztja a notebookján lévő webkamerát. Ha ettől nem lettek azonnal hagymázas rémálmaink, akkor itt egy újabb riasztó vélemény, ami egyenesen James Comey FBI igazgatótól származik.

A Szövetségi Nyomozó Iroda első embere egy konferencián fejtette ki, hogy lehetőleg mindenki azonnal takarja le a beépített vagy különálló webkamera objektívjét. Comey azt is hozzátette, hogy az FBI irodáiban majdnem minden monitor felett van kamera, amelyeket egy direkt erre a célra készített műanyag retesszel lehet „megvakítani”, ha éppen arra van szükség.

A szakember szerint a mai eszközökkel, technológiával nem túlságosan bonyolult távolról hozzáférni egy kamera képéhez, hangjához. Ha ez megtörténik, akkor a hacker folyamatosan megfigyelheti annak tulajdonosát, értékes információkhoz juthat, sőt, olyan eseményeket is rögzíthet, amivel megzsarolhatják az illetőt.

webcam_blocker

A legbiztonságosabb megoldás tehát a fizikai védelem, de álljon itt egy lista arról, hogy (amennyiben a száműzetésbe vonulást, illetve remetének állást nem tekintjük valós opciónak) mire érdemes figyelni, ha nem akarunk megfigyeltek lenni:

  • Deaktiváld a webkameráit akkor, amikor azokra nincs szükség. Erre jó módszer lehet egy sima ragtapasz is, de már árulnak olyan felcsíptethető apró, műanyag bigyókat, amik egyfajta elhúzható ablakocskaként működnek.
  • Tiltsd le a rendszerben a mikrofont, amikor nem használod.
  • Futtass időközönként frissített víruskeresőt, ez a kémprogramok és keyloggerek nagy részét kiszűri.
  • Telefonon tiltsd le az automatikus helymeghatározást (bár ettől még a mobilcellák információi alapján pár száz méteres sugarú körben továbbra is követhető leszel, ez van).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik