Tech

A HP újra feltalálná a papírt

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 14. 13:01

Bár elvileg minden gyártó a papírmentességre, digitális dokumentumokra, elektronikus adatkezelésre esküszik, a jelek szerint a nyomtatás nem halott ügy.

A HP eddig is a nyomtatópiac legnagyobb szereplője volt, és bár akad egy csomó versenytárs, a világszerte eladott nyomtatók legtöbbje még mindig a hét betűs logót viseli magán. Persze az elmúlt nagyjából egy évtized arról szólt, hogy egyre kevesebb nyomtató fogyott, ami teljesen értelemszerű: az emberek ma már e-mailekben küldözgetik a dokumentumaikat, a cégek belső rendszerekben, fájlokban, adatkezelő szoftverekben tárolják az irományokat, és csak akkor nyomtatnak, ha az elkerülhetetlen.

Úgy tűnik azonban, hogy a HP még mindig lát potenciált az iparágban, ugyanis egy merész húzással bejelentette, hogy megvásárolja a Samsung teljes nyomtatási üzletágát egymilliárd (pontosabban 1,05 milliárd) dollárért. A Samsung így először egy különálló cégbe szervezi ki az eddigi divíziót minden alkalmazottal és egyéb tulajdonnal együtt, majd valamikor a jövő évben, az üzlet hivatalos lezárása után az egész a HP alá kerül a kapcsolódó szabadalmak jogainak kíséretében.

A gyártó úgy véli, a papír alapú iratkezelés visszaesése ellenére még mindig nagy lehetőségek vannak a nyomtatásban, valamint egy kapcsolódó tevékenységben, a másolásban is. A nagyrészt vállalati ügyfeleknek köszönhetően csak ez utóbbi ipart 55 milliárd dollárosra becsülik az elemzők, ezért a vérfrissítéssel együtt a HP teljesen megújítaná a multifunkciós portfólióját.

Eközben a Samsung a szakértők szerint a kijelzőket fejlesztő üzletágába öntené az eladásból származó egymilliárd dollárt. Mondjuk tény, hogy ez utóbbi kissé előremutatóbbnak tűnik, mint a nyomtatás, de ki tudja, hátha a HP tud valamit, amit mi még nem.

Kommentekben mindenesetre várjuk olvasóink véleményét: ki mikor nyomtatott, vagy másolt utoljára bármit?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.