Tech

Óriási értékvesztésben a Samsung a Note 7 ügy óta

Ha felrobbannak a telefonok, akkor menthetetlenül lejtmenetbe kerülnek a részvények. Nagy számok következnek.

Amikor a Samsung bejelentette, hogy visszahívja a Galaxy Note 7-et, mert az hajlamos lehet lángba borítani a lakást, nem csak a légitársaságok reagáltak gyorsan, hanem a befektetők is, és a részvények megindultak abba az irányba, amelyikbe az ilyen esetekben szoktak.

A Factset adatai szerint a Samsung Electronics (melynek része az okostelefonos divízió is) részvényei péntek és hétfő között 6,9 százalékkal csökkentek a Korea Exchange-en, így most az állomány 1,456 millió wonon áll (1,311,26 dollár), ami július óta nem látott mélypont, illetve 13 százalékkal alacsonyabb, mint az augusztus 23-án tapasztalt csúcspont. A Galaxy Note 7 visszahívásának bejelentése óta a cég 26,000,000,000 dollárnak megfelelő helyi fizetőeszközt veszített a piaci értékéből, ami nem csekély összeg.

samsung reszvenyek

Annak ellenére, hogy a kínai márkák (Xiaomi, Huawei) térnyerésének köszönhetően amúgy is némi piacvesztéssel lehetett az évben számolni, a Samsungban bíztak a befektetők, főleg a működési eredménye, és a Note 7-től várható robusztus eladások okán, ám utóbbi így nem jött be, és ezt azonnal megérezték a részvények. Az sem sokat segített, hogy egy halom légitársaság intette óvva utasait, hogy a robbanós eszközzel a fedélzetre lépjenek, és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség is azt ajánlja a repülni vágyóknak, hogy tartsák kikapcsolva a telefonjukat.

A Samsung részvényeinek lejtmenetét az sem befolyásolta, hogy a cég bejelentette, a Samsung Electronics szeptember 12-én Szöulban összeülő igazgatótanácsa jóváhagyta a nyomtató üzletág HP Inc. számára történő eladását (1,05 milliárd dollárért), valamint októberre egy soron kívüli közgyűlést is összehívott az üzleti tranzakció jóváhagyásához. Az igazgatótanács Jay Y. Lee-t delegálta a tanácsba, ennek jóváhagyására is a közgyűlésen kerülhet sor. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a visszahívás a lehető legrosszabbkor jött, hiszen itt az iPhone 7, és azok a vevők, akik nem sajnálták a pénzt a Note 7-re, de várniuk kellene a cserére, akár úgy is dönthetnek, hogy inkább az Apple telefonját kívánják megvenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik