Tech

Steve Jobs: Ezért száműzünk funkciókat az iPhone-ból

A vezér pár évvel ezelőtti interjújában több fontos gondolat is elhangzik, ami érthetőbbé teszi a jack port kinyírását.

Az Apple majdnem minden termék bejelentési ciklusban kellő mennyiségű muníciót ad a trollok kezébe, akik elégedetten dobálják azt a vállalat felé. Steve Jobs, majd Tim Cook idejében is jellemzőek voltak a merész lépések, amelyek egy ideje már nem az új termékekről, hanem az apró, de annál fájdalmasabb változtatásokról szólnak.

Ilyen volt pár évvel ezelőtt a nanoSIM bevezetése, a széles, sok tűs csatlakozó lecserélése a lighting portra, vagy a mostani „balhé”, a jack csatlakozó nyugdíjba küldése kapcsán. Vonzó alternatíva lenni mindezt a felhasználók ignorálására, az Apple arroganciájára fogni, de a háttérben valójában egészen más megfontolások húzódnak.

Az iPhone 7 kapcsán pár nyilatkozat már megjelent az Apple részéről, amelyek arról szóltak, hogy a jack egy elavult technológia (itt meg is emlékezünk róla alaposan), megérett a cserére, és eltűnésével több hely marad a sokkal értékesebb dolgok számára. A nagy visszhangot keltett vita kapcsán előkerült egy 2010-es interjúrészlet, amiben Steve Jobs mesél a változtatás szükségességéről, arról, hogy az Apple milyen filozófia mentén lépi meg a fejlődési szinteket.

Jobs azzal kezdi, hogy mindig igyekszenek olyan technológiát választani, aminek van jövője. Ha a fejlődését az évszakok változásával írnánk le, akkor őket mindig olyasmi érdekli, ami éppen a tavaszt éli meg, ami mellé a másik nagyon fontos momentum, hogy soha nem aprózzák el az erejüket.

Ha bölcsen választasz, akkor megspórolod azt a hatalmas mennyiségű energiát, amit a mindennel való foglalkozás emészt fel

– szólnak Jobs megfontolt szavai.

A fókusz tehát a lényeg, az, hogy ígéretes, jövőbe mutató termékeket gyártsanak, amiket az emberek szeretnek. Ez akkor is így van, ha a változtatások miatt az Apple-t rendszeresen őrültnek tartják, ahogy a témakörnek apropót adó Adobe Flash kontra iPhone ügyben is annak idején.

Jobs ezután sorolja a fontosabb lépeseket, amelyek mind e gondolat mentén születtek: az 5”-s floppy leváltása 3,5-esre, majd annak teljes elhagyása. Ezután az USB port alkalmazása, vagy az optikai meghajtó lecserélése, stb. A CEO szerint mindig is hallgattak a piacra, és nem mondja ugyan ki, de sosem az elégedetlenkedőkre figyelnek, hanem arra, hogy megveszik-e a termékeket az emberek, vagy sem. Ha igen, akkor jó úton haladnak, ha nem, akkor változtatni kell.

A kulcsszó végül abban a mondatban hangzik el, amikor Jobs azt mondja, hogy

igyekszünk remek termékeket készíteni az embereknek, amely során van bátorságunk hangot adni ama meggyőződésünknek, hogy ez a valami nem lehet része egy sikeres terméknek.

Tanulságos interjú, tanulságos érvelési rendszer, amely során azt is tökéletesen meg lehet figyelni, hogyan működik a gyakorlatban Jobs híres, sokat emlegetett „valóságtorzító mezejének” ereje. De ha ez túlzás lenne ebben az esetben, az biztos, hogy kevés szuggesztívebb cégvezetőt láthattunk az elmúlt években, mint Steve Jobs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik