Tech

Magyar siker a nemzetközi kódfejtő versenyen

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 15:50

Szabó Zoltán fizikusnak elsőként sikerült megfejtenie, hogy miről kommunikálnak a számítógépek.

Egy 29 éves magyar fizikus, Szabó Zoltán nyerte a GE nemzetközi versenyét, amelyen azt kellett a résztvevőknek megfejteniük, hogy milyen kommunikáció folyik a GE legfejlettebb számítógépei között. Világszerte több mint ezer IT-szakember, szoftvermérnök, profi és amatőr programozó kapcsolódott be a játékba, közülük a magyar szakember két hét alatt fejtette meg a feladványt, így az övé lett a tízezer dolláros díj, amit annak a játékosnak ajánlottak fel, aki elsőként fejti meg a kódot.

A GE célja a versennyel, hogy kapcsolatba lépjen a világ legtehetségesebb szoftvermérnökeivel és adattudósaival, akik a jövőben a digitális rendszerek tervezésével, fejlesztésével és működtetésével foglalkoznak majd. A vállalat 25 országból hívott résztvevőket a játékba, Magyarországon volt az egyik legmagasabb a csatlakozók aránya.

A GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának vezetője, Molnár Péter azt mondta: mindez tükrözi a magyar szakemberek technológia iránti elhivatottságát és tudását, ami a jövő digitális gazdaságának alapja lehet hazánkban és a régióban.

Szabó Zoltán, aki a kriptográfia, a modern IT algoritmusok és a dekódolás rajongója, elmondta: azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben felfrissítse az elméjét. A Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa hozzátette. a játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott.

Eddig a magyar résztvevő az egyetlen, aki megfejtette a feladványt. A verseny még nem zárult le, jelenleg azt várják, hogy a többiek is előrukkoljanak a megfejtéssel. Szabó Zoltán a pénzdíj mellett részt vehet novemberben a GE Minds + Machines nevű San Francisco-i konferenciáján.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.