Tech

Magyar siker a nemzetközi kódfejtő versenyen

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 15:50

Szabó Zoltán fizikusnak elsőként sikerült megfejtenie, hogy miről kommunikálnak a számítógépek.

Egy 29 éves magyar fizikus, Szabó Zoltán nyerte a GE nemzetközi versenyét, amelyen azt kellett a résztvevőknek megfejteniük, hogy milyen kommunikáció folyik a GE legfejlettebb számítógépei között. Világszerte több mint ezer IT-szakember, szoftvermérnök, profi és amatőr programozó kapcsolódott be a játékba, közülük a magyar szakember két hét alatt fejtette meg a feladványt, így az övé lett a tízezer dolláros díj, amit annak a játékosnak ajánlottak fel, aki elsőként fejti meg a kódot.

A GE célja a versennyel, hogy kapcsolatba lépjen a világ legtehetségesebb szoftvermérnökeivel és adattudósaival, akik a jövőben a digitális rendszerek tervezésével, fejlesztésével és működtetésével foglalkoznak majd. A vállalat 25 országból hívott résztvevőket a játékba, Magyarországon volt az egyik legmagasabb a csatlakozók aránya.

A GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának vezetője, Molnár Péter azt mondta: mindez tükrözi a magyar szakemberek technológia iránti elhivatottságát és tudását, ami a jövő digitális gazdaságának alapja lehet hazánkban és a régióban.

Szabó Zoltán, aki a kriptográfia, a modern IT algoritmusok és a dekódolás rajongója, elmondta: azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben felfrissítse az elméjét. A Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa hozzátette. a játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott.

Eddig a magyar résztvevő az egyetlen, aki megfejtette a feladványt. A verseny még nem zárult le, jelenleg azt várják, hogy a többiek is előrukkoljanak a megfejtéssel. Szabó Zoltán a pénzdíj mellett részt vehet novemberben a GE Minds + Machines nevű San Francisco-i konferenciáján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.