Tech

Tudtad, hogy létezik egy vadiúj böngésző?

Ami Vivaldi névre hallgat és szinte minden porcikája testre, illetve igényekre szabható.

Most képzeld el a következőt: a barátaiddal karöltve megalkottok egy böngészőt, amiben hisztek, céget alapítotok és milliók használják a szoftvereteket. Egy idő után kiábrándulsz a dologból, már nem arról szól a buli, amiről addig, ezért lelépsz, új embereket toborzol, és mit csinálsz? Egy másik böngészőt!

Röviden ez a Vivaldi és Jon von Tetzchner sztorija.

Jon első terméke az Opera volt, ahol szintén sok újítást vihettek a böngészés világába, de úgy tűnik, hogy a Vivaldi az a terep, ahol végre igazán kiélhetik magukat.

A fejlesztés alapelve: ne a felhasználó idomuljon a netezéshez, hanem a browser őhozzá.

Ennek rendeltek alá mindent, ezért ez a program elsősorban azoknak szól, akik pontosan tudják, hogy mit, hol szeretnének látni netezés közben és nem ragaszkodnak a szokásos böngészőkhöz.

A Vivaldi csak pár hónapja jött létre, nemrég jött ki az 1.4-es verziója, létezik Windows, Linux és Mac alá is. A gyorsteszt alapján valóban egy aprólékosan, egyedi igények alapján felépíthető cuccról van szó, ami a telepítés után eleve úgy kezd, hogy a megszokott elemeket (címsor, lapok, oldalsáv) az ablak mely részére akarod pakolni.

Vivaldi_browser

A fejlesztők gondoltak azokra is, akik színes témákkal dobnák fel a napi több órás netezés, amihez kapcsolódik a legfrissebb verzió újdonsága is. A témák időszakokhoz köthetők (hasonlót tud pl. a Gmail is), azaz reggelre beállítható egy világosabb megjelenés, ami estére sötétbe fordulhat át. De ez csak a jéghegy és a Vivaldi csúcsa:

ezen kívül lehet még:

  • jegyzetelni,
  • a böngésző ablakokat különböző módokon rendezgetni,
  • a megnyitott weboldalakat egymásra pakolni,
  • gyorsparancsokat létrehozni,
  • gesztusokkal vezérelni.

A Vivaldi tud magyarul, meglehetősen gyors, a fejlesztése pedig elég lendületesen zajlik, mivel hetente jönnek ki az újabb, és egyre stabilabb verziók. Ha kiábrándultál a szokásos böngésződből, valami frissre, újra vágysz, akkor feltétlenül próbáld ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik