Tech

A PlayStation 4 Pro verziójával folytatódik a konzolháború

A PS4 Pro mellet az alap verzió kisebb, és kevesebbet fogyasztó verziója is bemutatkozott.

Az álmoskönyvek szerint sem túlságosan szerencsés bármilyen Apple rendezvény közelébe termékbemutatót szervezni, de tegnap ezt két cégnek is sikerült összehoznia. Az LG a már régóta szivárogtatott V20-ról rántotta le a leplet, a Sony pedig a PlayStation Meeting keretein belül végre hivatalossá tette azt a két PS-t, amiről szintén elég sokat lehetett tudni.

A karcsúsított PlayStation 4 léte nem volt kétséges, ezt a Microsoft is meglépte már az Xbox One S bemutatásával. Az új PS 4 végül nem kapott sem Slim, sem Light, sem egyéb utótagot, a cég maga is újraértelmezett PS-ként utal rá. A lényeg valóban kimerül a méretek faragásában: a térfogata 30, a tömege 16, a fogyasztása pedig 28 százalékkal csökkent úgy, hogy a teljesítmény megegyezik a három és fél évvel ezelőtt bemutatott modellével.

Sony PlayStation 4 Pro
Sony PlayStation 4 Pro

Az új, 500 gigás PS 4 szeptember 15-től válik elérhetővé a piacon 300 dollárért, vagyis átszámítva kb. 81 ezer forintért. Ez a hazai környezetnek köszönhetően, a VÁM, és egyéb adóvonzatok miatt egészen biztosan eléri, de meg is haladja majd a 100 ezer Ft-ot.

A nagy újdonság tehát a PS4 Pro, ami egyrészt duplázza a grafikus teljesítményt, másrészt a többi komponensen is húzni fog a Sony. A lényeg azonban a képi világ turbózása, ami a 4K felbontás és a HDR támogatását jelenti. Fontos részlet, hogy nem natív 4K-ról van szó, a konzol „mindössze” felhúzza a full HD-ben futó játékokat, így valódi 4K a Netflixen, illetve YouTube-on érkező tartalmakra igaz. A másik, kissé csalódást keltő körülmény, hogy a konzol a 4K Blu-ray lejátszást nem támogatja.

A Sony azt ígéri, hogy azokon a tévéken is érezhető lesz a PS4 Pro ereje, amelyek nem 4K, illetve HDR képesek. Ez elsősorban a képek színvilágán, azok dinamikáján fog érződni, akik pedig már eleve ilyen TV-vel rendelkeznek, ők egy egészen új élményben részesülnek majd.

A PS4 Pro november 10-én jelenik meg 399 dolláros áron, ami forintban várhatóan 150 ezret fog jelenteni. Mindkét konzol támogatja a PS VR-t, a HDR-t a karcsúsított PS4 is tudni fogja, és mindkét konzolhoz már az újratervezett kontroller jár.

Sony_PS4_Pro_1
Balra a vékonyabb PS4, jobbra a Pro kiadás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik