Tech

Novembertől ingyen repülhetünk az űrben

A No Man’s Sky sikerével (vagy bukásával, kinek hogy) kapcsolatban sokszor felmerülnek a rivális játékok nevei, ha másért nem, hát az összehasonlítás kedvéért. Egyrészt ott az Elite:Dangerous, amelyaz első igazi űrkereskedő-, űrcsata- és űrélet-szimulátor újrafeldolgozott változata. Sokan nem tudják ugyanis, de egy 80-as évek elején készült játék, az Elite felfrissített változatáról van szó, amelyben a legszebb Messier-térképeket idéző környezetben fogunk eltévedni, elvarázsolva az összes égtáj és egy tonna kereskedőútvonal által nyújtott szabadságtól, és folyamatosan azon gondolkozunk majd, megéri-e nyugodt kereskedőnek maradni, vagy jövedelmezőbb a kalózkodás.

De van másik alternatíva is. Az EVE Online mindig a fegyveres konfliktusok, illetve a szimulált gazdaságok legszebb példája volt, a játék köré szerveződő rajongóbázis néha még a nem annyira tech- és játék-orientált hírekbe is bekerül, amikor több százezer űrhajó (amiket a világ minden táján internetező tömeg irányít) rohan meg egyszerre egy ellenséges flottát, vagy épp akkor, amikor a játékban használt virtuális fizetőeszközt egy virtuális bankrablás formájában nyúlják le szinte mindenkitől egyszerre. Az EVE történéseit nézni kívülről teljesen olyan, mintha az óceáni kalózélet történéseit figyelnénk: izgalmas, de egyúttal teljesen megfoghatatlan.

Nemcsak ez riasztott el számos embert a játékól, hanem sok tekintetben a játék monumentalitása. Míg más játékokban egy várost, vagy jó esetben egy országnyi területet lehet felfedezni, az EVE Online felfedezhető világa hangyányit nagyobb, itt ugyanis

400 milliárd csillagrendszer tárul elénk.

Az újdonsült játékos számára egy jókora gyomrossal egyenértékű az a pillanat, amikor először szembesül azzal, hogy mekkora hajók és flottillák vannak a játékban és ő mennyire kicsi, de MMO-k elején ez egyébként is eléggé kikerülhetetlen dolog. A játékot körüllengő elhivatottság mellett pedig ott a havi előfizetés is, ami szintén egész elriasztó mozzanat lehetett – egészen mostanáig.

A játékot fejlesztő CCP ugyanis most jelentette be, hogy a játékhoz novemberben megjelenő új kiegészítő, a Clone States megnyitja a kapukat azok előtt is, akik nem hajlandóak dollárjaikat a játékba fektetni. Az új kiegészítő megjelenésétől kezdve a játékosokat két csoportba lehet majd osztani: az Omega Clone csoportba tartoznak majd az eddigi fizető játékosok, akik minden hajóhoz, felszereléshez és képességhez hozzáférnek majd; az Alpha Clone-ok pedig azon új játékosok lesznek, akik csak bizonyos hajókat és bizonyos skilleket használhatnak csak – ezt leszámítva más megkötésük nincsen, ugyanúgy utazhatnak, kereskedhetnek és harcolhatnak, mint bárki más. Aki most is úgy gondolja, hogy nincs ideje játszani, megértjük, de mellékelnénk az alábbi videót, hátha meggondolja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik