Tech

Nagyon megszívatta magát a Warner filmstúdió

A vállalat túlságosan elvakultan küzdött a filmkalózok ellen, és sikeresen maga alatt is elvágta a fát.

A filmkalózkodás nem tesz túlzottan jót a filmstúdióknak, ami valahol érthető is. Dollár-százezrekből (sőt, sokszor milliókból) készítik el a szuperprodukciókat, és az óriási költségeket értelemszerűen a mozipénztárak kasszáiból és a különféle filmkölcsönzési és -sugárzási díjakból igyekeznek visszaszerezni. Ha viszont sokan a torrent és egyéb kalóz-müdszerek segítségét veszik igénybe, bukik a produkció (na jó, akkor is, ha bűnrossz a film, de ez most más lapra tartozik).

Épp ezért minden filmes vállalat igyekszik az összes létező módon ellehetetleníteni a filmkalózokat. Így tett a Warner Bros. is, amely a Google-t bombázta azon kéréseivel, hogy a keresőcég törölje a filmek illegális linkjeit tartalmazó weboldalakat a találati listából. Idáig a dolog tiszta, ha a netezők nem találják meg a kalózoldalakat, nem is töltik le a filmet.

Csak hát, mindezt lehet okosan csinálni… meg olyan hübelebalázs módjára, mint a Warner, pontosabban a filmstúdió által megbízott Vobile nevű cég. A szellemi tulajdon védelmére specializálódott vállalkozás nemrég egy több száz weboldal címét tartalmazó csomagot küldött el a Google-nek, mondván, ezek mind illegális letöltőhelyek, és nincs helyük a találati listán. A Google pedig szépen el is kezdte törölni ezeket.

Kérdés nélkül. Olyanokat is, amiket nagyon nem kellett volna.

A cég csak ezután vette észre, hogy a listába több hiba is csúszott, konkrétan olyan oldalakat is küldtek törlésre, amelyek teljesen legálisan működnek. Így például az Amazon vagy a Sky videotékáját, vagy a Warner saját letöltőoldalát is kukázta a Google kereső, mert ezek valahogy belekerültek a tiltólistába. Az illetékesek szerint annyi történhetett, hogy a filmekre egy automatikus keresőalgoritmust, tulajdonképpen egy keresőrobotot uszítottak rá, és annak minden találatát beleírták a Google-nak küldött listába.

Nos, talán át kellett volna fésülni egyszer az elküldés előtt. A legtöbb oldalt még megmentették a Google tiltólistájától, de állítólag néhány hivatalos oldalt már utólag kellett visszaállítani. Ügyes húzás, Neo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik