Tech

Nagykorú lett a Google egyik legcukibb ötlete

A keresőoldalon gyakran felbukkanó extra rajzok és animációk első példánya ráadásul azért készült, mert az alapítók bulizni mentek.

18 éve, 1998. augusztus 30-án a Google még egyáltalán nem volt az a világbirodalom, mint manapság. Mindössze két év telt el azóta, hogy Larry Page és Sergey Brin egy kollégiumi szobában lekódolta a saját fejlesztésű keresőmotorjuk első verzióját, és még alig egy hét azóta, hogy igazi vállalatként kezdtek működni. Az épp megszületett Google annyira fiatal vállalkozásnak számított, hogy első logójuk végén még ott virított egy felkiáltójel is (enyhén hajazva az akkori legnépszerűbb webes kereső, a Yahoo emblémájára).

Viszont bármennyire is el voltak foglalva a friss cég megalapítása utáni káosszal, a két fiatalember nem akarta kihagyni az amerikai nyárzáró hippifesztivált, a Burning Man-t, ezért fogták, és néhány napra maguk mögött hagyták a munkát, hogy becélozzák a nevadai sivatagban rendezett eseményt. Viszont azért úgy vélték, valamivle jelezni kéne a felhasználók és érdeklődők felé, hogy szabadságon vannak, és ehhez jóval frappánsabb megoldást választottak, mint a szokásos automata válaszüzenetet az e-mail fiókukban.

Épp ezért a Burning Man ikonikus pálcikaember-logóját szépen odabiggyesztették a Google embléma második o betűje mögé, és ideiglenesen lecserélték erre a változatra a keresőoldal grafikáját. Ilyen lett, ni:

google-doodle-02

Kicsit később aztán visszagondoltak erre az ötletre, és megkérték a cégnél akkor még gyakornokként dolgozó webmestert, Dennis Hwangot, hogy készítsen egy módosított logót az épp aktuális Bastille-napra. A felhasználók között olyan sikeresnek bizonyultak az átalakított emblémák, hogy a firkának (angolul doodle) induló kezdeményezés kinőtte magát, és máig több mint 2000 Google Doodle készült különféle jeles napokra. Ezek egy része hagyományos grafika, de akadnak animációk, vagy épp interaktív játékok is. Egy a közös bennük, végül mindegyikük az aktuális témával kapcsoatos keresési oldalra viszi az érdeklődőket.

A nemzetközi ünnepnapok, évfordulók és egyéb jeles dátumok mellett a csapat ma már országokra külön célozva is készít átalakított logókat, például egy adott állam nemzeti ünnepének tiszteletére, több ízben kaptunk már ilyet mi, magyarok is. Az aktuális nap után pedig minden Doodle bekerül az archívumba, ahol bárki kikeresheti a számára fontosat, ehhez csak ide kell kattintani, és indulhat a böngészés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik