Tech

Brutális összeget bukott idén az Uber

Nem csak a magyar kivonulás miatt fájhatna az alternatív taxis cég vezetőinek feje, de állítólag tervezett pénzszórásról van szó.

Épp csak eltelt 2016 első fele, és máris akkora mínuszban van az Uber, mint egy kisebb banánköztársaság a harmadik világban. A Bloomberg kiszámolta, hogy az év első három hónapjában 520 milliós adózás előtti veszteséget könyveltek el, míg a második negyedév még durvább volt egy 750 millió dolláros negatív eredménnyel.

Szóval ez azt jelenti, hogy az első félévben nem kevesebb mint 1,27 milliárd dollárt, tehát

351 516 950 000 forintot veszített az Uber.

Viszont a cég pénzügyi vezetője, Gautam Gupta egy befektetők számára rendezett beszámolóban elmondta, ez mind előre tervezett folyamat. Az Uber ugyanis startupokhoz méltó tempóban izzítja a pénzt, csak mivel ők már egy eléggé nagyra nőtt startup, ezért a befektetett összeg is ilyen arányban nagyobb egy garázscég költségvetésénél.

Az Egyesült Államokban például már stabilan működik, ezért ott tisztán nyereséges is a vállalat, viszont az új piacok meghódítása durva pénzekbe kerül: Kínába például az elmúlt két évben nagyjából 2 milliárd dollárt invesztált. Emellett nagyon megdobta a kiadásokat az új technológiák (például az önvezető autók, valamint a Google-től függetlenedő térképes és navigációs rendszer) kifejlesztése, valamint az újításokhoz szükséges cégek megvásárlása.

Ráadásul Amerikában új versenytárs bukkant fel: a Lyft agresszív terjeszkedése miatt a tengerentúli pozíció sem olyan stabil, mint eddig. Mindenesetre érdekes módon a befektetők bizakodnak, szerintük az elmúlt 7 év alatt elszórt több mint 4 milliárd dollár szépen megtérül majd.

Az önvezető Uber-autók kifejlesztése nem filléres feladat.
Az önvezető Uber-autók kifejlesztése nem filléres feladat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik