Tech

Boldog szülinapot, világháló: ma 25 éves a WWW!

A World Wide Web 1991. augusztus 23-a óta teszi lehetővé, hogy böngésszünk az interneten.

Ha ezt a cikket olvasod, akkor neked valószínűleg nem nagyon kell magyarázni, hogy mi az az internet, vagy a világháló. A történelmi hűség és alaposság miatt mégis vegyük át, hogy a mai napon nem magát az internetet, hanem annak bárki által, böngészővel elérhető, World Wibe Web néven ismert verziójának létrejöttét ünnepeljük.

Ez a nagyszerű találmány teszi lehetővé, hogy az internet hálózatán dokumentumok, fájlok, információk jelenhessenek meg,a weboldalak pedig úgynevezett hiperlinkekkel kapcsolódjanak egymáshoz. A linkek a WWW világában már lehettek egyirányúak, ami így lehetővé tette a weboldalak készítőinek a más oldalakra mutató hivatkozások linkelését, ami a Web alapvető jellegzetessége.

Boldog szülinapot, világháló: ma 25 éves a WWW! 1
Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web megalkotója

A WWW megalkotása elsősorban Tim Berners-Lee, brit tudós nevéhez fűződik, aki már a gyerekkorában élénken érdeklődött az elektronika és főleg a modell vasutak iránt. E szenvedélye odáig vezette, hogy egy kiszuperált televízióból számítógépet barkácsolt, így nem annyira meglepő, hogy az egyetemi tanulmányait Oxfordban végezte el.

Diplomázás után azonnal a CERN intézethez került, ahol szoftvermérnökként segítette részecskefizikai kutatásokat. Berners-Lee a munkája során arra lett figyelmes, hogy mennyire nehézkes az információ számítógépek közötti áramoltatása, legyen szó a lokális, vagy távoli elérésű gépekről.

Saját elmondása szerint

abban az időben a különböző információkat különböző számítógépeken tároltunk, így mindig oda kellett bejelentkezni, ahol a kívánt adat éppen fellelhető volt. Ehhez bizonyos esetekben az adott számítógép saját szoftvereinek kezelését is meg kellett tanulnunk. Gyakran sokkal egyszerűbb volt megkérdezni a kollégákat kávézás közben.

Berners-Lee elkezdett dolgozni egy olyan megoldáson, ami közös protokollok, nyelvek segítségével alkot egy nyitott, bárki által használható hálózatot. 1989-1990 között létrehozott egy dokumentációt, amit egyébként a CERN vezetői eleinte nem igazán néztek jó szemmel, hiszen ennek nem sok köze volt Berners-Lee eredeti feladataihoz. Ezzel párhuzamosan megírta a mai napig használatban lévő szabványokat (HTML, URI/URL, HTTP), plusz lefejlesztette a világ első weboldal szerkesztőjét/böngészőjét (WorldWideWeb.app), illetve az első webszervert („httpd”).

Amikor a WWW még csak egy folyamatábra formájában létezett
Amikor a WWW még csak egy folyamatábra formájában létezett

A következő állomáshoz 1990-ben, az első weboldal (http://info.cern.ch/ ) megalkotásával ért el, majd 1991. augusztus 23-án megnyitották a rendszert a CERN gépein kívüli világ számára is. Ettől a pillanattól beszélhetünk a publikus világhálóról, ami azóta – minden túlzás nélkül – alapjaiban változtatta meg az egész emberiség életét.

Tim Berners-Lee a CERN elhagyása után az MIT-nél folytatta a munkáját, 1994-ben részt vett a World Wide Web Consortium (W3C) megalapításában, ahol munkatársaival kialakította a nyílt Web alapvető szabványait. A 61 éves szakember pályafutása során rengeteg díjat, elismerést kapott, többek között a brit lovagi címet II. Erzsébet királynőtől 2004-ben.

Sir Tim, köszönjük szépen!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik