Tech

Boldog szülinapot, világháló: ma 25 éves a WWW!

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 08. 23. 13:01

A World Wide Web 1991. augusztus 23-a óta teszi lehetővé, hogy böngésszünk az interneten.

Ha ezt a cikket olvasod, akkor neked valószínűleg nem nagyon kell magyarázni, hogy mi az az internet, vagy a világháló. A történelmi hűség és alaposság miatt mégis vegyük át, hogy a mai napon nem magát az internetet, hanem annak bárki által, böngészővel elérhető, World Wibe Web néven ismert verziójának létrejöttét ünnepeljük.

Ez a nagyszerű találmány teszi lehetővé, hogy az internet hálózatán dokumentumok, fájlok, információk jelenhessenek meg,a weboldalak pedig úgynevezett hiperlinkekkel kapcsolódjanak egymáshoz. A linkek a WWW világában már lehettek egyirányúak, ami így lehetővé tette a weboldalak készítőinek a más oldalakra mutató hivatkozások linkelését, ami a Web alapvető jellegzetessége.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web megalkotója

A WWW megalkotása elsősorban Tim Berners-Lee, brit tudós nevéhez fűződik, aki már a gyerekkorában élénken érdeklődött az elektronika és főleg a modell vasutak iránt. E szenvedélye odáig vezette, hogy egy kiszuperált televízióból számítógépet barkácsolt, így nem annyira meglepő, hogy az egyetemi tanulmányait Oxfordban végezte el.

Diplomázás után azonnal a CERN intézethez került, ahol szoftvermérnökként segítette részecskefizikai kutatásokat. Berners-Lee a munkája során arra lett figyelmes, hogy mennyire nehézkes az információ számítógépek közötti áramoltatása, legyen szó a lokális, vagy távoli elérésű gépekről.

Saját elmondása szerint

abban az időben a különböző információkat különböző számítógépeken tároltunk, így mindig oda kellett bejelentkezni, ahol a kívánt adat éppen fellelhető volt. Ehhez bizonyos esetekben az adott számítógép saját szoftvereinek kezelését is meg kellett tanulnunk. Gyakran sokkal egyszerűbb volt megkérdezni a kollégákat kávézás közben.

Berners-Lee elkezdett dolgozni egy olyan megoldáson, ami közös protokollok, nyelvek segítségével alkot egy nyitott, bárki által használható hálózatot. 1989-1990 között létrehozott egy dokumentációt, amit egyébként a CERN vezetői eleinte nem igazán néztek jó szemmel, hiszen ennek nem sok köze volt Berners-Lee eredeti feladataihoz. Ezzel párhuzamosan megírta a mai napig használatban lévő szabványokat (HTML, URI/URL, HTTP), plusz lefejlesztette a világ első weboldal szerkesztőjét/böngészőjét (WorldWideWeb.app), illetve az első webszervert („httpd”).

Amikor a WWW még csak egy folyamatábra formájában létezett

A következő állomáshoz 1990-ben, az első weboldal (http://info.cern.ch/ ) megalkotásával ért el, majd 1991. augusztus 23-án megnyitották a rendszert a CERN gépein kívüli világ számára is. Ettől a pillanattól beszélhetünk a publikus világhálóról, ami azóta – minden túlzás nélkül – alapjaiban változtatta meg az egész emberiség életét.

Tim Berners-Lee a CERN elhagyása után az MIT-nél folytatta a munkáját, 1994-ben részt vett a World Wide Web Consortium (W3C) megalapításában, ahol munkatársaival kialakította a nyílt Web alapvető szabványait. A 61 éves szakember pályafutása során rengeteg díjat, elismerést kapott, többek között a brit lovagi címet II. Erzsébet királynőtől 2004-ben.

Sir Tim, köszönjük szépen!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.