Tech

Van, ahol a buszok már sofőr nélkül közlekednek

Megy a fejlesztés és küzdés ezerrel önjáró autó ügyben, ahol már régóta egyértelmű, hogy elsősorban nem technológiai, hanem jogi akadályokkal kell megküzdeniük a cégeknek. A jogrendszerek egyelőre nem nagyon tudnak mit kezdeni azzal, hogy sofőr nélküli autók furikázzanak az utakon, ahogy egyébként ez a drónok esetében is alapvető probléma.

Na, most akkor tessék Finnországra figyelni, ahol ez egyáltalán nem ügy. Az ottani jogrend ugyanis nem követeli meg, hogy az utakon közlekedő járműveket sofőrök irányítsák! Ezt kb. háromszor kellett elolvasnom, mire felfogtam, de minden jel arra utal, hogy a finnek valóban nem ragaszkodnak hozzá, hogy egy autót ember vezessen – csodálatos!

Így már nem annyira meglepő, hogy Európa első önjáró buszai a finn fővárosban, Helsinkiben kelnek útra. Az EasyMile mini járművekből kettő áll be forgalomba az év vége felé, fix útvonalakon közlekednek majd a repülőtér és annak környékén található buszmegállók között. A helyi közlekedési vállalat egyelőre kiegészítő szolgáltatásként és persze egyfajta kísérletként tekint az egész projektre.

Nem ez az első eset, hogy a tömegközlekedésben jelennek meg sofőr nélküli buszok. Szingapúrban, illetve Abu-Dzabiban már évek óta rendszeresítettek ehhez hasonló, automatizált járatokat azzal a jelentős különbséggel, hogy ezek minden esetben a forgalomtól elzárt útvonalakon, campusokon, és olyan egyéb területeken mozogtak, ahol nem jártak autók.

Helsinkiben az EasyMile buszok élesben indulnak el, a szakemberek pedig csak reménykednek benne, hogy az autósok jól fogadják a megjelenésüket. A járművek ugyanis nem túlságosan gyorsan, kb. 10 km/órás, azaz egy laza kocogás sebességével haladnak.

Finnország egy kifejezetten jó hely lehet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik