Tech

A Google titokzatos új rendszert hegeszt

Hitte bárki is, hogy a Google számára elég lesz az Android világhódítása? A gigacég műhelyében már készül a mobilos rendszer utódja. Vagy tesója. Vagy valami.

A Google az Androiddal akkorát gurított, hogy a rendszer azóta is uralja a mobilpiacot: jelenleg a világ összes okostelefonjának nyolcvan százalékán található meg a zöld robot valamelyik változata, sőt, tavaly az összes kiszállított telefon, táblagép és egyéb okoseszköz ötven százaléka Androiddal került a forgalomba.

Ám a Google nem nyugszik, és valami újdonságon töri a fejét, ami a kiszivárgott információk szerint a Fuchsia névre hallgat. Jelenleg a GitHubon lehet a még befejezetlen operációs rendszer nyomára bukkanni, de csak említés szintjén, ám azt már ott is leírják, hogy mind telefonon, mind pedig hagyományos számítógépeken futtatni lehet majd.

De hogy pontosan mire lehet majd használni? Jó kérdés.

Egyesek szerint az IoT, tehát az internetre kapcsolódó okos kütyük és szenzorok közös rendszere készül, de az is meglehet azonban, hogy a Fuchsia egyfajta híd lesz majd a Chrome OS és az Android között, amelyek összekapcsolása és egy rendszerbe fűzése amúgy is régóta tervben van. Az viszont biztos, hogy a nyílt forráskódú rendszer magja (a kernel) az Androidtól eltérően nem Linuxra épül, hanem egy teljesen egyedi, új fejlesztés.

A megjelent információk mindenesetre arra utalnak, hogy az új rendszer kifejezetten széles körben használható lesz olyan eszközökön is, amelyek túlmutatnak az alapvető használaton – tehát a jövő még okosabb, még több funkcióval felvértezett mobil eszközeinek alapszoftveréről lehet szó. A Hacker Newsról származó információk szerint a Fuchsia még a béta állapotot sem érte el, csupán egy félkész kódsorként, valamint tervek halmazaként létezik. A Google természetesen sem cáfolni, sem megerősíteni nem sietett az információkat, de ők egyébként is ilyenek, előre nem tesznek hivatalos ígéreteket semmiről.

fuschia

Mellesleg a fuchsia, azaz fukszia (más néven Krisztus vércseppje) virágos dísznövény, amely leginkább szubtrópusi éghajlaton jellemző, Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Tahitin őshonos. Európában 200 éve ismert, de manapság már Magyarországon is kedvelt szobanövény. A Google egyébként valószínűleg munkanévnek használja a Fuchsia megnevezést, de nem szokatlan tőlük az ilyesmi, hiszen az Android főverziókat például édességekről kereszteli el, a mostani Marshmallow (Mályvacukor) után hamarosan a Nougat (Nugát) érkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik