Tech

Tetoválással irányíthatjuk a kütyüinket

A jövő megjött, és a bőrünkre költözik: egér, joystick, érintős monitor, vagy kamera előtti hadonászás helyett elég saját magunkat tapogatni ahhoz, hogy ezt a számítógépünk vagy telefonunk is megértse.

Régen a tetoválásokat a börtöntöltelékkel azonosították, mostanra azonban már sokkal inkább az önkifejezés eszközévé vált, és kevésbé ítélik el az emberek. Bár tudunk olyan hárombetűs állami intézményről, melyben elnöki utasítás rendeli el a tetkók takargatását. De a bőrdíszítmény nem csak önkifejezés, hanem egyfajta kütyü is lehet, köszönhetően a modern technikának.

Az MIT és a Microsoft Research kifejlesztett egy átmeneti fémes tetoválást, melynek a DuoSkin nevet adta, és amolyan érintő felületet képez a bőrünkön, több felhasználási területet is lefedve ezzel. Egyrészt alkalmas arra, hogy a mobileszközeinket, és számítógépünket távolról irányítsuk, másrészt viselkedhet trackpadként, gombként, és csúszkaként is attól függően, hogy mit szeretnénk. Harmadrészt pedig kijelzőként is funkcionálhat azzal, hogy különböző állapotokat eltérő színekkel jelez, a bőr hőmérsékletének megfelelően.

Cindy Hsin-Liu Kao, a fejlesztő csapat egyik vezetője szerint a DuoSkin szerfelett könnyen használható, mert szinte bármilyen grafikus programmal létre lehet hozni a megfelelő kinézetet az áramkör számára, innentől kezdve pedig csak fel kell helyezni a karunkra. Ami még szintén nagyon jó ebben az egészben, hogy magának az áramkörnek a kinézete messze nem olyan, mint a prototípusoknak szokott, vagyis nem esetlen, nem bumfordi, hanem már most úgy fest, amit szinte bárki szívesen magára öltene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik