Tech

Szinte az összes Volkswagen meghekkelhető

1995 utáni VW-d van, és nem valamelyik legújabb Golf? Nos, ez esetben nincs jó hírünk számodra.

Csodálatosan egyszerű dolog a kulcs használata. Persze, ez sem száz százalékig biztonságos módszer dolgok bezárására, de a jelek szerint még mindig működőképesebb, mint a modern megoldások. Angol kutatók ugyanis sikeresen visszafejtették a Volkswagenekben használt távirányítók titkosítási metódusát, és azt állítják, a megfelelő szoftveres rádióadóval bárki kinyithat egy autót.

A Flavio Garcia vezette csoport a Birminghami Egyetemen vizsgálta a gépjárművek biztonsági rendszereit, ennek a kutatásnak lett az a szomorú eredménye, hogy az 1995 utáni Volkswagenek (a legújabb Golf modellek kivételével) mindegyike könnyen feltörhető az általuk kifejlesztett módszerrel. Persze ők nem azért kutakodtak, hogy a kampuszról kiszaladgálva saját maguknkak lopjanak VW-ket, de állításuk szerint, ha ők rá tudtak jönni egy ilyen módszerre, olyanok is megtehetik, akik tényleg az autónkra, vagy azok “tartalmára” pályáznak.

A kutatók visszafejtették az autókban használt titkosítási kulcsot, ezután pedig nincs más tennivalójuk, mint “lehallgatni” az eredeti távirányítót. Ahogy a kocsi tulajdonosa akár egyszer is bezárja vagy kinyitja az autót, egy szimpla rádióvevővel megszerezhető a távirányító egyedi azonosítója, a titkosító kulcs pedig lehetővé teszi, hogy bármilyen mini adóval mi magunk vegyük át az irányítást.

Ami még húzósabb, hogy ugyan a csapat Volkswageneken kísérletezett, állításuk szerint nagyon hasonló egy csomó más autógyártó megoldása, ahol legfeljebb a titkosító kulcs más, de megszerzése hasonlóan kivitelezhető: érintett többek között az Alfa Romeo, a Citroën, a Fiat, a Ford, a Mitsubishi, a Nissan, az Opel és a Peugeot is.

A Volkswagen állítólag már dolgozik a probléma orvoslásán, mindenesetre ez a hír jól illeszkedik több mostanában felbukkant egyéb értesülés közé, amelyek hasonló módszerekkel elkövetett autólopásokról szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik