Tech

Videón a modern autótolvaj működés közben

Két férfi több mint 100 autót lopott el laptoppal és egy speciális szoftverrel.

Szidjuk eleget az elektronikával telepakolt gépkocsikat, hiszen gyakran elég egy kisebb zárlat, hogy működésképtelenné váljon a jármű. A szoftverekkel vezérelt autók tulajdonosainak mosolya nem lesz természetes ezt a hírt olvasva, akkor meg főleg nem, ha egy Jeep, egy Dodge, vagy Cherokee parkol a ház előtt.

Az amerikai rendőrség beszámolója szerint végre van fejlemény a rejtélyes autólopások ügyében, amelyek az utóbbi hónapokban Houston környékén szaporodtak meg. Ez idő alatt 100-nál is több, a Fiat Chrysler Automobile által gyártott járművet lovasítottak meg, amelyeken aztán Mexikóban adtak túl a tolvajok.

A rendőrök és a Fiat Chysler szakemberi szerint a gépkocsikat egyetlen laptop segítségével tulajdonították el, és az eddigi nyilatkozatokból az derül ki, hogy egyelőre fogalmuk sincs, miként lehetséges mindez. Annyi feltételezés persze már van, hogy valahogyan hozzájutottak az autók programozásához használatos szoftverhez, ami önmagában nem elég bármihez, így a gyanú szerint mindehhez megszerezték kulcskódok generálásához szükséges belépőkódokat is.

Ezek az információk nem keringenek csak úgy a neten, ezért most az a tipp a legerősebb, hogy a bűnözők pénzért vásárolták meg a belépéshez használatos adatokat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a gyártási folyamatban, vagy a szervizelésben résztvevő alkalmazottak, cégek lehetnek sárosak, aminek a kiderítése jelenleg is nagy erőkkel folyik.

A mellékelt, illetve az ABC News által közzétett biztonsági videókból jól látszik, hogy a módszerrel pár perc alatt ellopható egy autó. A híradások arra is rámutatnak, hogy a tolvajok csak olyan járműveknél próbálkoztak, amelyeknek nyitva volt az autójuk, ami egyrészt ismét felveti a hanyag tulajdonosok problémakörét, másrészt jelzi, hogy mindent a notebook-szoftver kombóval sem tudnak megoldani.

A hatóságok arra figyelmeztetik az autósokat, hogy amíg nincs 100%-os megoldás a problémára, addig fokozottan figyeljenek a biztonságra, és lehetőség szerint zárt helyen parkoljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik