Tech

A Google Maps új funkciója igazi áldás lesz

Sok vesződségtől megkímélhet majd bennünket a parkolás segítő opció.

Bármennyire is furcsa, sok olyan ember akad a neten, akik a frissítés előtt álló alkalmazások kódsorait böngészgetik. Csupán szórakozásból. És persze azért, hogy bennünket informáljanak a következő újdonságokról. Így tett az Android Police csapata is, akik ezúttal a Google Maps rendszerfájljait kapták szét, és egy érdekes újdonságra akadtak.

A kódokban több utalás található arra, hogy a szoftver képes lesz közölni velünk, hogy az úti célunk környékén mennyire nehéz parkolóhelyet találni. Három fokozatban (könnyű, közepes, korlátozott) jelzi majd mindezt, de azzal kapcsolatban csak találgatások vannak, hogy milyen módszer alapján történik a becslés.

A legjobb nyilván az lenne, ha dinamikus információk alapján menne, vagyis lekövetné az útszakasz aktuális állapotát. Egyelőre senki sem tudja, hogy ezt miként lehetne megvalósítani, így jóval valószínűbb, hogy

az adott kerület általános forgalmi terheltségéből kiindulva ad infót a szolgáltatás a parkolási lehetőségekről.

Ez utóbbi legfeljebb azoknak lesz érdekes, akik ismeretlenek a városban, vagy annak bizonyos részein, hiszen mindeni más tisztában van vele, hogy hol, mi vár rá. Ez Budapest, vagy a hazai nagyvárosok esetében is így működik: arra például nagy összegekben lehet fogadni, hogy hétköznap, a nagykörút mentén egyetlen parkolóhely sincs, de a hétvégén, esti időszakban már azért megoldható.

A Google Maps a felhasználók által közvetített adatokból már régóta meg tudja mondani, hogy hol van dugó. Remek lenne, ha ez parkolási infókkal is kiegészülne valamikor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik