Tech

Íme a robot, amit már nem mi irányítunk

Meglepő androidot mutattak be Japánban. Az Alter névre hallgató entitás viselkedését egy az egyben egy idegi hálózat irányítja, emberi kontrollnak nyoma sincs.

Japánban sok területen még mindig úgy érezhetjük, hogy a szigetország mintha évtizedekkel lenne előttünk a jövőben: bár a világ többi része is szép lassan felzárkózott hozzájuk a technológiai versenyben, mégis ők villognak leginkább a futurista szemléletmóddal. Többek között a robotika terén is sok érdekességet villantottak, például a Honda által gyártott ASIMO-t (felkészítve minket az otthonainkban megjelenő apró, humanoid házisegítőkre), a popkultúrába betörő Hatsune Mikut (mert minek ide hús-vér sztárok, ha robotot is lehet imádni a színpadon), nem is beszélve azokról a helyekről, ahol a pincérek vagy a recepciósok munkáját vették át a gépemberek.

A tokiói Nemzeti Tudományos Múzeumban ezen a héten lehet még megtekinteni azt az Alter nevű androidot, amely a fentebb említett fejlesztéseket is lehagyja két testhosszal. Ennek testében ugyanis egy CPG-nek (central pattern generator, központi mintagenerátor) nevezett idegi hálózat kapott helyet, amely az android mozdulatait irányítja. Emberi behatás és kontroll nincs – Alter ugyanis a saját érzékszerveiből beérkező ingerek (pontosabban, adatok) hatására „dönt” úgy, hogy éppen merre és hogyan kell mozgatnia fejét, törzsét és két végtagját. A szenzorok hőmérsékletet, zajt, nedvességet, illetve más testek közelségét érzékelik, az ezekből érkező adatok hatására a mozgás pedig 42 pneumatikus aktuátor segítségével történik. A felsőtest és a fej, illetve a végtagok mozgása össze is van hangolva – bármelyik elem mozgása (a valós élethez hasonlóan) a mozgásváz többi részére is kifejti hatását és gyakran meg is mozdítja azokat – külön érdekesség, hogy élőlények közeledtére a robot összerezzen.

Alter ráadásul nemcsak mozog, hanem „énekel” is, ahogy a fenti videóban hallhatjuk – pontosabban az android rendszere az ujjak mozgását fordítja át szinuszhangokká. Míg ezt a kísérleti- és zajzenészek kifejezetten értékelik, a kiállítás látogatói egyelőre kevésbé képesek értelmezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik