Tech

Brutálisan néz ki az első robot-versenyautó

Nem elég, hogy az átlagos úrvezetőket azzal riogatják holmi internetes sajtóorgánumok (és most magunkra is nézek), hogy néhány éven belül önvezető autók rohangálnak majd a közutakon, a jelek szerint az autonóm autók versenye is a kanyarban van (ejj, de stílszerű voltam). Az már tavaly kiderült, hogy a Roborace nevű verseny (avagy más néven Formula-E) keretében csak olyan járművek szállnak majd csatába, amelyeket teljes egészében előre programozott mesterséges intelligencia kormányoz. Most pedig bemutatták az első ilyen versenyautó végleges koncepcióját, amely nem véletlenül emlékeztet a Tron filmben látható elképzelt járművekre, hiszen

tervezője ugyanaz, aki a Tron:Legacy moziban szereplő fénymotor megalkotásáért felelt nemrég.

Az önvezető, tisztán elektromos meghajtású versenyautóról korábban már kiszivárogtak koncepcióképek, és a végleges változat nem sokban tér el ezektől, de már részletesen is láthatjuk, milyen alkotóelemekből áll össze a négykerekű robotszörny. A szenzorokkal telepakolt borítást úgy alakították ki, hogy az elektromos motort, az akkumulátorokat, valamint a mesterséges intelligenciát vezérlő számítógép egységeit is a lehető legjobban hűtse a menetszél, miközben a vezeték nélküli kommunikáció is a lehető leggyorsabb maradhasson a versenypálya minden pontján.

Igen, a járművön semmilyen vezetőfülke sincs, tehát arra sincs lehetőség, hogy a robotpilótától valaki átvegye a manuális irányítást, legalábbis közvetlenül az autóban. Az MI-t egyébként egy saját operációs rendszer vezérli, amit a grafikus vezérlőiről elhíresült NVIDIA készített. Az aerodinamikus felépítésnek köszönhetően elektromotor ide vagy oda, kifejezetten gyors lehet a csodagép, a hosszabb, egyenes szakaszokon akár óránkénti 290 kilométeres sebességet is elérhet.

A Roborace egyébként egyes források szerint már jövőre elstartolhat, bár azért furcsa lenne egy kicsit a dolog, tekintve, hogy a most bemutatott modell még csak renderelt koncepció, amelynek a megépítése és tesztelése nem pár hét. Sebaj, meglátjuk, addig pedig azért még maradhatnak a rajongók a “humán autóvezetők” iránti rajongásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik