Tech

Ha még filmes kamerával fotóznál, jobb, ha sietsz

Bár még mindig vannak hívei az analóg fényképezőgépeknek, egyre kevesebb lehetőségük van kellékek beszerzésére.

Manapság már a fényképezőgépek nagy többsége digitális, ezért belső háttértárra, vagy memóriakártyára fotóznak. Raádásul már ezek a gépek is szép lassan helyet adnak az okostelefonoknak, amelyekben olyan kamerák találhatók, amelyek megapixelek számát tekintve simán elérik a középkategóriás fotómasinák szintjét.

Hagyományos, filmes fényképezőgéppel már inkább csak a “műszaki hagyományőrzők” és az analóg technológiába szerelmes profik, művészek dolgoznak: az igazán hozzáértők legfontosabb indokai közé olyanok tartoznak, mint a filmes gépekkel készült képek melegsége, természetesebb hatása, valamint a digitális “zaj” és torzítás hiánya.

Mindenesetre nekik lehet szomorú hír, hogy az egyik legnagyobb gyártó, a Fujifilm is elkezdte leépíteni a fotófilm-gyártását, a legfrissebb hírek szerint kivezeti a több tekercses csomagokat a piacról. Ezért, ha valaki még analóg Fuji tekercset szeretne vásárolni, az a drágább, egy darabos megoldásnál ragad.

A régi fotómasinák rajongói máris felkapták a témát különféle fórumokon, mivel attól tartanak, felgyorsult az analóg gépek hanyatlása, és végül olyan sorsra jutnak, mint például a VHS technológia, amely épp a napokban kapta meg az utolsó kenetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik