Tech

Megmutatjuk, milyen könnyű időgépbe ülni Budapesten

Jómagam nemrég költöztem egy olyan környékre, ahol 10 éve még teljesen másféle állapotok uralkodtak. Szinte el se tudták képzelni azok, akik látogatóba jöttek, milyen volt a környék korábban, ezért elkezdtem korábban rögzített fotókat keresni az interneten. Időközben azonban rátaláltam egy kifejezetten jól használható megoldásra, ami még érzékletesebben mutatja be a változásokat.

Ehhez csupán arra van szükség, hogy a böngészőben elindítsuk a Google térképét, és Utcakép nézetre váltsunk. Mutatjuk videón is az egyszerű lépéseket, aztán jövünk vissza szövegben is.

Először tehát a maps.google.com címen indítsuk el a térképet, majd keressük meg azt a címet, amire kíváncsiak vagyunk. Itt kattintsunk az útra, majd az alul felbukkanó kis Utcakép ablakban az előnézeti képre. Ezzel átkerülünk az Utcaképbe (avagy nemzetközi nevén Street View-ba), ahol kattintással és húzással forgathatjuk a nézetet, és az útra kattintva mozoghatunk a kívánt pozícióba, mintha csak autóban ülnénk. Ez eddig persze nem újdonság, most jön a mágia.

A kijelző bal felső részében láthatunk egy kis, óra-szerű ikont, mellette azzal a dátummal, amikor az aktuális Utcaképet rögzítették. Ez Budapesten általában 2011 és 2016 között mozog, mivel a Google fotós autói néhány évenként újra körbejárják a helyszíneket.

Kattintsunk a kis óra ikonra, ahol a lenyíló előnézeti kép alatt idővonalon húzigálhatjuk a csúszkát, és válthatunk a rögzített képek időpontjai között, majd a nagyítóval a kiválasztott időszak fotóját hozhatjuk ki a nagy képernyőre, és ezen kezdhetünk mászkálni.

google-utcakep-idogep-02

Ezzel a módszerrel megnézhetjük, hogy épültek a mostanában emelt épületek, mi volt korábban a helyükön, de akár saját magunkat is megkereshetjük, ahogy évekkel ezelőtt a kerítésen át bámultuk a forgalmat. Érdemes kipróbálni és játszadozni a funkcióval, ennél egyszerűbben használható időgép úgysem lesz még sokáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik