Tech

Videón az első drónos házhozszállítás

A drónok tömeges megjelenésével simán gondolhattuk azt, hogy a fejünk felett zümmögő járművek pár éven belül teljesen megszokottak lesznek. Azt felejtettük ki egyedül a számításból, hogy az új jelenségnek rengeteg egyéb, főleg jogi vonzata van, amivel a hatóságoknak és a felhasználóknak is meg kell küzdeniük.

Az Egyesült Államokban működik egy startup, amely mindenki közül a legközelebb került a megoldáshoz, mivel egyedül nekik van hivatalos engedélyük drónok üzemeltetésére házhozszállítás céljából. Az amerikai légügyi hatóság (FAA) két éves tárgyalás sorozat után adott zöld jelzést a Flirtey gépeinek, sok-sok korlátozás és feltétel mellett persze. Az egyik ilyen, hogy a drónok kizárólag Nevada állam területén mozoghatnak, ami azért értelemszerű, mert egy ritkán lakott, sivatagos régióról van szó.

A videóval dokumentált művelet nem tűnik túlságosan bonyolultnak, és jól mutatja, hogy miként kaphatjuk meg a jövőben a neten rendelt cuccainkat. A hat rotorral ellátott drón odalibeg a célterület fölé, az aljára rögzített dobozból egy vezetékkel lassan leengedi a csomagot, amit a címzettnek csak be kell gyűjtenie a földről. Jelen esetben nem egy kísérletről, hanem egy valós vásárlásról volt szó: a 7-Eleven dobott le a kertbe egy doboz Slurpee-t (a jégkásához hasonlító édesség).

A Flirtey csapata Ausztráliában kezdte a kísérleteket a drónokkal, de pár évvel ezelőtt Nevadába tették át a székhelyüket, mert itt a legfejlettebb a terület jogi szabályozása. Az első, városi környezetben végzett kísérletük során egy elsősegély csomagot juttattak célba, amikor is ugyanazt a módszert használták, mint most: a drón előre beprogramozott pályán mozog (az egyszeri hatótávolság max. 16 km), és ahogy eléri a célját, leteszi a csomagját, majd ugyanazon a vonalon visszatér a kiindulási pontra.

Mivel a csomagok átlagos tömege az esetek 86 százalékéban nem haladja meg a 2,5 kg-ot, a Flirtey vezetősége szerint hamarosan egyre több helyen vehetik át a drónok az autós, motoros futárok szerepét. Mindez bíztató, arra azonban egyelőre még nincs megoldás, hogy miként lavíroz át a drón egy magasfeszültségű vezetékekkel, fákkal, magas épületekkel tűzdelt nagyváros légterén. Pár éven belül talán erre is lesz megoldás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik