Tech

Mégsem tudták lelőni a kalózoldalt

Ha az amerikai hatóságok azt hitték, egyetlen razzi alég lesz a KickassTorrents leállításához, nagyot tévedtek. Máris újra működik az oldal.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által kezdeményezett razzia során múlt hét közepén foglaltak le egy adag számítástechnikai eszközt, amely az egyik legnagyobb nemzetközi torrentoldal, a KickassTorrents üzemeltetéséért felelt. Emellett leállították az oldal fő domainjét, miközben Lengyelországban letartóztatták az oldalt üzemeltető Artyom Vaulint, akit egyrészt szerzői jogok megsértésével, másrészt pénzügyi visszaélésekkel vádolnak.

Világszinten a Kickass volt az egyik legfontosabb torrentoldal, de a teljes webes ranglistán is nagyon előkelő helyen állt, havonta ötvenmillió egyedi látogatót vonzott, így az internet 69. legnagyobb forgalmú szolgáltatása volt. A hatósági akció után sokan elégedetten dörzsölték a tenyerüket, hogy többé már nem kell aggódniuk a filmek, sorozatok, játékok, szoftverek és zenék illegális letöltéséhez segédkező oldaltól. Tévedtek.

Ehhez képest két olyan klón is működik a weben, amely állítólag szinte egyetlen napnyi kiesés nélkül minden torrentlinket, a teljes felhasználói listát és az összes kiegészítő adatot tartalmazza a Kickass-ről, ezt ugyanis a működtetők folyamatosan szinkronizálták egy felhőben tárolt adatbázissal. Épp ezért a KAT.am, valamint egy IsoHunt alatti aloldal máris onnan folytatja a Kickass működését, ahol az a fő domain megszűnésekor abbamaradt. Ebből pedig könnyen leszűrhető a tanulság, amit a hatóságoknak is meg kell tanulniuk:

kalózoldalt manapság már képtelenség megszüntetni, legfeljebb ideiglenesen megzavarni lehet.

Az egyébként is nehezíti a törvényhozás dolgát, hogy a torrentoldalak jogilag is határmezsgyén állnak. Üzemeltetőik azzal védekeznek, hogy szervereiken és egyéb tárhelyeiken egyetlen illegális tartalom sincs, ami tény. Az ilyen oldalakon ugyanis tényleg csak linkek vannak azokhoz a fájlokhoz, amelyek a torrent technológia sajátossága miatt részben vagy egészben a felhasználók saját gépein találhatók, az új letöltők közvetlenül olyanoktól szerzik meg őket, akik már letöltötték, aztán pedig ők maguk is megosztókká válnak.

Ennek ellenére a jelenlegi vádirat szerint Vaulin akár húsz év börtönt is kaphat, mivel a torrentoldal különféle kiemelt szolgáltatásokért “támogatási rendszert” is működtetett, ahol “adományokért” lehetett különféle kiemelt jogosultságokhoz jutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik