Tech

Jön az olcsóbb Tesla – 21 millióért

Csupán viszonyítás kérdése, hogy ennyiért még mindig arcpirítóan drága, vagy tényleg olcsóbb a Tesla felfelé nyíló ajtókkal szerelt modellje.

A Tesla talán az egyetlen olyan gyártó, amely elektromos autói az árukhoz mérten valóban jó alternatívának számítanak, hiszen mindamellett, hogy kellően tágasak, és sportautókhoz méltó a teljesítményük, egészen messzire lehet jutni velük egyetlen feltöltéssel. Éppen ezért eléggé felbolydult a világ, amikor kiderült, hogy jön egy olcsóbb verzió. Ám ez a mostani még nem az, de azért érdemes tudni róla.

Az olcsóság ebben az esetben azt jelenti, hogy a Tesla Model X 60D induló ára 74.000 dollár. Ez 9.000-rel kevesebb, mint a Model X 75D, tehát még így is 21 millió forint, ami 2,5 millióval kurtább, és talán mondhatjuk, hogy ezen a szinten ez a különbség már nem sokat számít. Ugyanakkor kisebb, tehát 60 kWh-s akkumulátora van, amivel 6,0 másodperc alatt futja a 0-100 km/h-s sprintet, és erejéből 381 kilométer helyett 322-re futja, tehát nagyjából 60 kilométerrel tud kevesebbet, mint 75 kWh-s testvére.

tesla model x

Az árkülönbözet sokkal nagyobb azonban akkor, ha a 90D-hez viszonyítjuk, mely 95.5000 dollárnál kezdődik, sőt, még nagyobb, amennyiben a P90D-t vesszük alapul, amiért 115.000 dollárt, vagyis 32,6 millió forintot kell kiperkálni. Az alacsonyabb áron kínált Model X jól illeszkedik abba az árcsökkentős koncepcióba, mely a hasonlóan 60kWh-s pakkal szerelt Model S júniusi megjelenéséhez kapcsolható.

Az biztos, hogy a Teslának csak jó tesz, ha egy kicsit csalogatja a vevőit, mert bár valóban nem tudnak annyi járművet gyártani, amennyire vevő lenne, a késve érkező szállítmányok, illetve az Autopilot funkció körüli sajnálatos balesetek nem vetnek túl jó fényt a cégre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik