Tech

Ez az eddigi legdurvább pletyka az Apple-ről

Az Apple csak nagyon ritkán megy bele komolyabb felvásárlásokba, pedig pénze volna rá. A cég jelenleg 161 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, amit váltsunk át forintra és döbbenjünk meg együtt: 45 trilló magyar forint, ami számokban kifejezve 45 461 046 126 527 Ft. Ok, ha ez most megvan, akkor gondolkodjunk el azon, hogy, ha az Apple megvenné a teljes Forma-1-et, akkor futna neki rá, és még bőven maradna is a kasszában.

Mindenre és mindenkire hatással lenne

A témát egy ismert, Forma-1 témában blogoló szakértő, Joe Saward vetette fel, aki úgy tudja, hogy az Apple komolyan fontolgatja a Forma-1 teljes megvételét. Az közismert tény, hogy a sport guruja, Bernie Ecclestone egy ideje nyíltan hirdeti eladási szándékát, sőt, már vételárról is hallani: 8,5 milliárd dollár. Most gyorsan ismételjük el: az Apple-nek 161 milliárd, bármikor bevethető készpénze van.

ecclestone_forma_1

Bármennyire is meredeken hangzik ez a pletyka, több szempontból is lenne értelme. Az egyik vonal az így megszerezhető tartalmakkal, közvetítési jogokkal függ össze. Az Apple TV egyre fontosabb Tim Cook számára, így képzeljük el, hogy az exkluzív tartalmakkal milyen ugrást érhetnének el az előfizetői számban. Ha a F1 adások például kizárólag az Apple TV-n keresztül lennének elérhetőek, akkor az az egész streaming piacnak adna egy emberes lökést, valószínűleg további jelentős hatásokat kiváltva ezzel.

Mégis lesz Apple-autó?

A másik vonal inkább műszaki és azzal a kérdéssel függ össze, hogy az Apple hogyan képes megújulni, mikor hozza a régóta hiányolt innovációt. Itt az autógyártás lenne a megfejtés, aminek a létezéséről régóta mennek a találgatások. A Forma-1 ehhez tálcán kínálná a technológiát, a szabadalmakat, a beszállítói és egyéb kapcsolatokat, vagyis szinte mindent, hogy erre alapozva egy teljesen új üzletágat hozzon létre az Apple.

Vad és váratlan, de nem a valóságtól elrugaszkodott lehetőség ez, és végre alkalmat adna az Appple-nek ahhoz, hogy kitörjön az egyre gyengülő, de még így is rengeteg pénzt hozó mobil üzletágból. A cég eddigi felvásárlásai közül (amelyek értéke nyilvános volt) a Beats Electronics megvételéért fizettek ki a legtöbbet, 3 milliárd dollárt, így ha az F1 üzlet megvalósulna, azzal új rekordot állítanának fel. És (nem) mellesleg valószínűleg alapjaiban változtatnák meg a tech-autós világot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik