Tech

Meglepő neve miatt zaklatnak egy ártatlan nőt

Kellemetlen, amikor az ember azért kap felháborodott üzeneteket, mert mások annyira buták, hogy még a Google dokumentumai is át tudják verni őket.

Aki már valaha is használt valamilyen előre gyártott sablont a Google Dokumentumokban, az láthatta, hogy mindegyik egy előre generált kamu nevet használ – az angol nyelvű verzióban például a Casey Baumer szerepel, ha mondjuk egy előre gyártott önéletrajzot szeretnénk készíteni. Aprócska probléma, hogy ez a név nem csak az algoritmus által kiköpött fantázia, hanem egy létező személy, méghozzá egy 20 éves szakács-specialista (egészen pontosan étel-stylist) neve, akinek emiatt akadnak problémái.

Szegény Casey Baumer ugyanis vadidegenektől kap Facebook-üzeneteket, akik nem tudják megkülönböztetni a sablonban használt, kitalált személyt és őt magát. Többek közt ilyen mérges szövegek érkeznek a közösségi oldalas postaládájába: “Tudom, hogy meghackelted a google dokumentumaimat, hogy elkészítsd a saját önéletrajzodat. Azonnal fejezd be.” Ezt a felháborodott embert például az sem zavarja a dühöngésében, hogy végiggondolja: mégis ki lenne az a hülye, aki egy ingyenesen használható programnál inkább másnak a doksiját hackeli meg, ahelyett, hogy pár perc alatt készítene egy sajátot.

casey baumer

De akad olyan személy is, aki féltékenységében azt kéri számon, hogy a férjének a dokumentumaiban a nő neve szerepel, és még van jó néhány ilyen, melyek az egyszerű gondolkodás kreatív megnyilvánulásait mutatják. A Google szóvivője elmondta, hogy a Casey Baumer nevet azért választották, mert nem akarták olyan személytelennek a dokumentumaikat, de természetesen tudva azt, hogy ez másnak problémát okoz, természetesen változtatnak rajta. Így talán a hackerektől és szeretőktől rettegő felhasználók is megnyugszanak majd. De vajon miért nem volt jó a Google-nek a már oly régóta használt John Doe, amivel például az angolszász hivatalos nyelv az ismeretlen személyeket ruházza fel? Bár oké, ha belegondolunk a magyar postákon található kitöltési segédletekbe, ahol Posta Béla, vagy épp Cserép Virág szerepel. Arra pedig talán még sokan emlékeznek, amikor Antal Imrének a Szeszélyes évszakok című műsorban meg kellett változtatnia a kitalált Glázser Bozsó nevet Nyomasek Bobóra, mert csodák csodájára jelentkezett egy Glázser Bozsó nevű illető, miszerint nem kéne a nevével viccelődni. Baumer kisasszony mindenesetre nem is tudja, milyen szerencsés, hogy csak egy sablonban szerepelt a neve, nem pedig kínos kecskerímeket kötöttek hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik