Tech

A világ legőrültebb vidámparki játékában puskagolyóként repülhettünk volna egy martinis pohárba

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 07. 12. 11:54

Száz évvel ezelőtt a vidámparki játékoknál nem épp a biztonság volt a legfőbb szempont, de két New York-i feltaláló elektromos puska néven szabadalmaztatott ötlete minden határon túlment volna.

Az Electrical Experimenter magazin 1919 decemberi számában számolt be az ötletről, amit a szerző első pillantásra kivitelezhetetlennek ítélt, de némi vizsgálat után azért valahogyan csak meggyőzte magát arról, hogy egy csapatnyi embert egy hosszú csőből kilőni, majd egy harminc méter magas Martinis pohárba érkezni igenis kitűnő szórakozás.

Mi erről ennyire nem vagyunk meggyőződve, főleg miután közelebbről is szemügyre vettük a találmányt: az elektromágneseknek, csinos mennyiségű lőpornak, vagy sűrített levegőnek köszönhetően elindult lövedék a törött pohár közepére érkezett volna, ahonnan egy vízicsúszán át egy patkó alakú tavacskába érkezett volna, majd egy sínpáron keresztül jutott volna vissza a kiindulópontra. A nem szörnyethalt emberek itt cserélhettek volna helyet a következő csapattal, akik az oroszrulettnek ezt a módját választották.

A kapszulában lévő ülőhelyek megoldása egyébként figyelemreméltó, hiszen az ügyesen súlyozott székekben helyet foglalt lady-k és gentleman-ek az egész repülés során szálfaegyenesen, nagyobb kilengések nélkül ültek volna a helyükön.

Minden bizonnyal az esetek egy részében a lövedék egyszerűen rossz helyen ért volna a csúszdához, így csúnya balesetekre lehetett volna számítani, így a kijáratnál akár

TÚLÉLTEM AZ ÓRIÁSPUSKÁBÓL MARTINIS POHÁRBA ZUHANÁST, vagy egyszerűen csak TÚLÉLTEM

feliratú, logózott ingeket, zakókat, vagy épp női ruhákat is árulhattak volna.

Az ötlet egyébként szoros rokonságot mutat a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusa, a Georges Méliès által rendezett Utazás a Holdba űrrepülőjével, bár ez végső soron inkább kortünet:

A Paleofuture nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.