Tech

Nemsokára YouTube-on is lehet tévét nézni

A videók után a tévés fronton is hadat üzen a Google a konkurenciának, láthatóan egyre komolyabb piac lesz az internetes tévézés.

A YouTube mostanra szinte minden olyat nyújt, amit csak egy videós csatorna nyújthat, így értelemszerűen más irányokba is el kell indulnia, ha szeretne még tovább növekedni, és még több felhasználót tudni maga mögött. Ennek megfelelően a következő cél a tévé.

Jól értesült források úgy tudják, hogy a YouTube dolgozik az online tévéadás bevezetésén, ám arra, hogy mindez valósággá váljék, várni kell még egy kicsit, mert leghamarabb a jövő évben indulhat meg a sugárzás, mégpedig olyan partnerek segítségével, mint a CBS, az ABC, illetve az ESPN. Az online tévéadás olyan lesz, mint amilyen a Sony-féle PlayStation Vue, illetve a Dish Sling TV, melyek a feliratkozók számára olyan csatornák adásait kínálják, amik egyébként csak kábelen lennének elérhetőek.

google tévé

Az interneten folyó tévéadás azért is népszerű, mert nem követel meg hűségidőt, havonta lehet megújítani, és többféle támogatott eszközön nézhető, tehát nem csak számítógépen élvezhetjük a műsort, hanem akár telefonon, vagy táblagépen is, de ha nem akarunk lemondani a nagyobb képernyőről, akkor ott az okostévé. Sokat azonban még nem lehet tudni a YouTube elképzeléseiről, de a rendelkezésre álló információk közül talán az egyik legfontosabb, hogy az Unplugged elnevezésű szolgáltatás 35 dollár alatti áron lesz elérhető.

Egyre inkább látszik az is, hogy a netes tévészolgáltatások kétféle megoldás irányába tartanak. Az egyik a Netflix által képviselt útvonal, amikor technikailag ugyan streaming formájában érkezik az adás (tehát nem kell letölteni semmit, a műsort folyamatosan játssza le a szerver), de nem folyamatos tévéadást láthatunk, hanem meglévő, a legtöbb esetben már befejezett évadok formájában felpakolt sorozatokat – tehát olyasmi az egész, mint egy online videótár tévéműsoroknak. A másik módi épp az, amit a jelek szerint a YouTube is tervez, tehát hagyományos tévécsatornák online sugárzására állnak rá, ahol minden ugyanolyan, mint egy tévén, csak épp nem az antennából érkezik a kábel a nagy képernyőbe, hanem internetről kapjuk az aktuális műsort. Ezen kívül pedig vannak olyan próbálkozók is, akik e két megoldás hibridjét kínálják, például itthon ilyen a Telenor MyTV, amely hagyományos tévécsatornák streamelése mellett kínál filmekkel és sorozatokkal megtömött videótárat is.

Tegyük hozzá, hogy ez még így is nagyjából 10.000 forintnak megfelelő összeg, márpedig az hazai viszonylatban egy tévés dologért nem kevés. Azt sem lehet tudni, hogy a szolgáltatás mikortól lesz elérhető, ám a pletykák szerint nagyjából még hat és kilenc hónapra van szüksége a Google-nek ahhoz, hogy útjára indítsa az online tévéjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik