Tech

Hiába hibázol, nem hal bele senki: egy lépésre a világsikertől a magyar csapat

Még csak az esélylatolgatás zajlik, de lehet, hogy kettőt pislogunk, és a világ minden táján a magyar fiatalok applikációját használják majd az orvosi egyetemek diákjai. A MEDCases alkalmazás áprilisban bezsebelte a magyarországi Imagine Cup első díját, utána túljutottak a regionális elődöntőn, most pedig a megújult, InSimu Patient névvel már csak arra várnak, hogy indulhassanak a seattle-i döntőre.

Mi az az Imagine Cup?

A Microsoft diákoknak szóló, nemzetközi startup versenye. A jelentkezés feltétele a 16. életév betöltése és az elmúlt egy évben középfokú vagy felsőfokú tanulmányok folytatása. Az áprilisi magyarországi döntőt egy három hónapos felkészítő program előzte meg, ahol a kiválasztott csapatokat segítették abban, hogyan építsenek fel egy sikeres startupot.

A hazai és a regionális döntőt a július végi amerikai döntő követi, amire Közép-Kelet Európából összesen hat csapat jutott ki. Maga a verseny és a felkészítő program is ingyenes. Az első három helyezés ötvenezer, tízezer és ötezer dollárt – azaz közel 1,5 millió forinttól 15 millióig terjedő összeget –  ér. A seattle-i döntőn olyan sztárvendégek segítik majd a versenyzőket, mint a hetedik Star Wars epizód ismert színésze, John Boyega.

A Microsoft Imagine Cup nemzetközi döntőjén július 26-29. között 35 csapat száll versenybe. Három kategóriában indulhattak a résztvevők: játék, innováció és world citizenship (ez a társadalmi innovációs projektek helye). Maga a magyar részvétel nem akkora durranás, hiszen már tavaly és tavalyelőtt is versenyeztek az Imagine Cup döntőjében hazai alkalmazások. Tavalyelőtt a Tep névre hallgató magyar fejlesztés nyerte el a tízezer dollárt érő második helyet Innováció kategóriában és az AppCampus különdíját, az ezzel járó húszezer euróval.

A Tep két, eddig népszerű applikáció ötleteit ötvözte: egyrészt a fitneszalkalmazásokat, amik követik az edzéseinket, felrajzolják az útvonalat, követik a sebességünket és az elégetett kalóriákat. Másrészt a tamagocsit, ami sokaknak ismerős lehet a gyerekkorából. Az alkalmazás lényege, hogy egy zsiráfot nevelhetünk, amit úgy tudunk etetni, ha elmegyünk edzeni, ha viszont lustálkodunk, az állat éhezik. Kell ennél nagyobb motiváció?

2015-ben a Mistory hozta haza a közönségdíjat Seattle-ből. Az alkalmazás mottója az, hogy „fedezd fel a város igazi arcát”, és egy GPS segítségével vezet végig történetek helyszínein. Segítségével egy egyszerű séta fordulatos kalandjátékká válhat. Különböző történetek részesévé válhatsz, vagy ha meguntad az alkalmazás adta lehetőségeket, akár te is kreálhatsz sajátot.

Imagine Cup = presztízs

Musicz Péter, a Mistory ügyvezetője a 24.hu-nak elmondta, a versenyen való részvétel még most is presztízst jelent számukra. Miután hazatértek a közönségdíjjal, rengeteg új ismerettel felvértezve vághattak bele a vállalkozás felépítésébe. Számtalan visszajelzést kaptak a versenyen, így ezek alapján újragondolhatták a termékük felépítését.

Musicz hozzátette, továbbra is fejlesztik a játékot, nemsokára iOS-platformon is elérhetőek lesznek. Számukra az a legfontosabb, hogy minél több játszható útvonal szülessen, így sorra kötik a megállapodásokat az újabbnál újabb partnercégekkel.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Idén viszont az InSimu Patient magyar applikáción a sor, hogy lenyűgözze a zsűrit Seattle-ben, és akár elhozza az 50 ezer dolláros fődíjat. A magyar alkalmazás az egészségügyben, ezen belül a diagnosztikában hoz forradalmi újdonságot. Azzal a céllal jött lére, hogy javítsa a betegek esélyét a helyes diagnózisra és a gyógyulásra. A fiatal orvosok és orvostanhallgatók az applikációban

szimulált betegeken készülhetnek fel valódi emberek gyógyítására.

Működésének lényege, hogy az orvosjelölt kap egy pácienst tünetekkel, hasonlóan a valós szituációkhoz. Az orvosjelöltek dolga az, hogy eldöntsék, milyen vizsgálatra van szüksége, aztán ezután ki kell találniuk, mi a páciens baja. Nemcsak az számít, hogy milyen pontos a diagnózis, hanem az is, hogy mennyi pénzt és időt igényel a kezelés. Így lényegében anélkül készülhetnek fel a tényleges gyógyításra, hogy valódi emberéletek épségét veszélyeztetnék.

(A videón 2:30-tól látható az alkalmazás használat közben.)

Az alkalmazás fejlesztői szerint az applikáció célja a fiatal orvosok és orvostanhallgatók orvos-diagnosztikai fejlesztése. Nem mellékes az sem, hogy szeretnék, hogy ha költséghatékonyabban működne az orvosi diagnosztika, illetve fontos cél a félrediagnosztizálások csökkentése is.

Először kezelsz beteget, de ezernyi tapasztalat van a hátad mögött

Az InSimu csapatának egyik tagja, dr. Tóth Gábor a 24.hu-nak azt mondta, PhD hallgatókként és kutatókként régóta gondolkodtak már olyan innovatív lehetőségeken, amik segíthetik az egészségügyi dolgozók munkáját. Először közvetlen környezetükben, a laborban láttak fejlesztési lehetőségeket, aztán jött tavaly decemberben egy debreceni előadás a Microsoft versenyéről, ami új lendületet adott a terveiknek. Ehhez jött pluszban az, hogy ő maga is rezidensképzés előtt áll, így hamarosan neki is a legjobb tudása szerint kell betegeket ellátnia.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Először a csapat egyik informatikusával, Katona Tamással körvonalazódott az alkalmazás koncepciója, majd nemsokkal később dr. Vincze Jánossal és Herdon Andreával bővült a csapat. Így már négyen gondolkodtak azon, hogyan lehetne hallgatók és fiatal orvosok számára egy olyan alkalmazást fejleszteni, ami felkészíti őket a jövőbeli szakmai kihívásokra.

A hatéves orvosi egyetemi képzés önmagában hosszúnak tűnik, de a tapasztalt orvossá váláshoz nagyon kevés

– tette hozzá.

Szerinte egy jól szimulált, virtuális betegen sokkal gyorsabban szerezhetnek tapasztalatokat, ráadásul a hallgatók hibái nem okoznak végzetes kárt, ellenben rengeteget tanulhatnak belőlük. Az alkalmazásnak köszönhetően, így mikor valódi betegeket gyógyítanak majd, ezt már úgy tehetik, hogy

még ha virtuálisan is, de sok száz vagy akár sok ezer esetet láttak.

A csapatot orvos, informatikus és marketing végzettségű tagok alkotják. Tóth Gábor szerint a program végső formája teljes mértékben a csapatmunka eredménye.

Nem, most nem játszunk orvososat

Adódik a kérdés: készülnek-e olyan változattal, amit azok is használhatnak, akik Doktor House-on vagy Vészhelyzeten nevelkedtek, és végre élesben is kipróbálnák magukat betegdiagnosztizálás terén? Rossz hírünk van, nem, az InSimu jelenlegi célkitűzése ugyanis a kifejezetten orvostanhallgatók és orvosok számára készült alkalmazás. Mivel az egyetemi képzés első 2-3 évében elsajátított ismereteire épít, így a laikusok számára eleve nehezen lenne érthető.

Egy laikusok számára is élvezető játék szakmai céljainkkal nem lenne összeegyeztethető, nem mellesleg pedig magában hordozná a veszélyt, hogy az önjelölt diagnoszták orvos nélkül próbálják meg azonosítani egészségügyi problémáik forrását.

no hugh laurie house md gregory house

Minden induló eljátszik a gondolattal, mi lenne, ha az ő csapata kapná az 50 ezer dolláros – azaz több mint 14 millió forintos – fődíjat. A csapat számára viszont nem kérdés, hogy az alkalmazás fejlesztésére fordítanák a pénzt.

A papír és a ceruza nem elég ahhoz, hogy valaki jó orvossá váljon

Az alkalmazás akár egy orvosi egyetemi vizsgához való felkészülésnél is nagy segítségére lehet a diákoknak, éppen ezért prof. dr. Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja személyesen is figyeli az alkalmazás fejlődését. A készítők remélik, nincs már messze az sem, hogy akár a hivatalos képzési programok részévé váljon a fejlesztésük, így az eddigi képzést kiegészítve, még jobb orvosok hagyhatnák el az egyetemeket.

Szeretnénk az alkalmazást minél előbb az orvostanhallgatók és fiatal orvosok rendelkezésére bocsátani. Ebben sokat segítene a győzelem.

Hosszas esélylatolgatásba nem bonyolódtak, hiszen nagyon sok feladat van még hátra a versenyig. Tóth Gábor szerint az a tapasztalat, hogy nem kell megijedni az erősnek tűnő ellenféltől, de nem szabad alábecsülni a kezdetben kevésbé érdekesnek tűnőket sem.

Kikkel versenyez a magyar csapat?

Az InSimu csapata a World Citizenship kategóriában indul, a döntőben 12 másik alkalmazással versenyez majd. A riválisok között van például egy ecuadori fejlesztés, ami a látó és vak emberek kommunikációját segíti. A kínaiak alkalmazása beszédkárosodások, például a dadogás kezelésében segít.

A tunéziaiak létrehoztak egy „okos kéz” névre hallgató applikációt, ami azoknak segít, akik elvesztették valamelyik végtagjukat, egy olyan protézist hoztak létre, aminek felhelyezése nem igényel sebészeti beavatkozást. Az „okoz kéz” érzékeli használója izommozgásait és a tulajdonos igényei szerint mozog.

Aki élőben szeretne a magyar csapatért izgulni, az július 28-án itt megteheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik