Tech

Így akadályozhatod meg a meggondolatlan e-maileket

Most jól megírom neki! Ez az, megvan. És most el is küldöm. Katt. Izééé... Jaj, ezt mégsem kellett volna, mit tegyek?

Ismerős a fenti helyzet? Nagy eséllyel veled is előfordult már, hogy túl gyorsan böktél rá a küldés gombra Gmailben, aztán már nem tudtad “visszaszívni”. Jó esetben csak úgy ment ki egy levél, hogy hiányzott belőle valamilyen információ, és kicsit furán nézett ki a második e-mail, ami úgy kezdődött, hogy “ja, és amit még elfelejtettem”, de ahogy az élő beszédben is előfordul, néha kibukik belőlünk olyasmi, amit a következő pillanatban már törölnénk a beszélgetőpartner memóriájából.

Szerencsére a Gmailnek van egy olyan funkciója, ami épp azoknak segít, akik néha gyorsabban kattintanak, mint gondolkodnak. Le is írjuk legott, de ha valaki vizuálisabb típus, megnézheti lejjebb (vagy ide kattintva) videón is.

Elöször természetesen lépjünk be a Gmailbe, majd a jobb felső részen bökjünk rá a fogaskerék ikonnal ellátott gombra, és a felugró menüből válasszuk a beállítások lehetőséget. A megjelenő oldalon maradjunk az Általános fülön, itt a sokféle egyéb opció között találunk egy “Küldés visszavonása” kezdetűt.

Ha ezt bejelöljük, és beállítunk egy időtartamot (ez alapesetben 10 másodperc), majd az oldal alján elmentjük a változtatásokat, máris aktiválódik az igen hasznos “pánik üzemmód”. A Gmailben látszólag minden ugyanolyan, mint régen, de ha egy új levelet írunk, és szokás szerint rábökünk a küldés gombra, az oldal tetején megjelenik egy sárga hátterű kis figyelmeztetés, miszerint most még visszavonhatjuk a küldést – ha ilyenkor ezt az opciót választjuk, visszatérünk a levél szerkesztéséhez. Ha viszont megvárjuk az előre beállított türelmi időt, az e-mail a szokásos módon elindul a címzett felé (vigyázat, a türelmi időt az is megszakítja, ha bárhová kattintunk a felületen, például megnyitunk egy új e-mailt, vagy valamelyik almappába lépünk be). A módszer egyelőre csak a PC-s, böngészőben futtatott Gmailben működik, de hátha egyszer átkerül mobilra is. Addig pedig azon a platformon továbbra is gondolkozzunk, mielőtt bármit elküldünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik