Tech

A Facebookunkba is benézhetnek a határon

Képzeljük el, hogy a reptéren azt mondja a rendőr: szíveskedjünk megmutatni az útlevelünket és a Facebookunkat.

A Facebook a közösségi jellege ellenére nagyon sok felhasználónak mégis magánterület, emiatt nem igazán szeretik, ha illetéktelenek garázdálkodnak a fiókjukban, és most egyáltalán nem a hackerekre gondolunk, hanem olyasvalakikre, akik leülnek a gépünk elé, és “benéznek hozzánk”.

Például az Egyesült Államok hatósági személyei abban az esetben, ha be akarunk utazni az országukba, vagy el szeretnénk jönni onnan. Legalábbis egy törvényjavaslat szerint simán sor kerülhetne erre is annak érdekében, hogy a hivatalos szervek megnézzék, mit kedvelünk, és mit nem, hiszen a felhasználók hajlandóak elfelejteni, hogy az internet, és benne a közösségi oldalak egyáltalán nem olyan helyek, ahol titokban tudjuk tartani, amit egyszer már beírtunk, feltöltöttünk.

facebook csak ugy

Mert ha mondjuk az elmúlt egy évben mást sem tettünk, csak éltettük az Iszlám Államot, akkor elképzelhető, hogy az amerikai hatóságok nem szívesen látnak majd az országukban, és ha azt észlelik, hogy a profilunkat szanaszét szórtuk ilyen jellegű témákkal, akkor elképzelhető, hogy ott helyben összetépik az útlevelünket, és már ültetnek is fel az első gépre, ami visszafelé indul.

Aprócska bökkenő az egészben, hogy a törvényjavaslat a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt egyelőre önkéntessé tenné a közösségi oldal megmutatásának lehetőségét, így pedig nagyjából semmi értelme, hiszen ha valaki azt mondja, hogy bocs, de ő nem szeretné, ha idegenek bámulnák a profilját, akkor nincs mit tenni a hivatalos szervek számára. És ez nagyjából innentől lesz annyira szimbolikus, mint a vízumkérelmi űrlap, ahol most is önkéntesen kell bevallani, hogy voltunk, vagy vagyunk-e tagjai bármilyen terrorszervezetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik