Tech

Megvan Mark Zuckerberg első jótékonysági befektetése

A Chen Zuckerberg Alapítvány akciócsoportja máris működésbe lépett, hogy rajta keresztül emberek sorsa váljék jobbá.

Tavaly december elején mindenki megdöbbent, amikor az apává vált Mark Zuckerberg a gyermekéhez írt levelében bejelentette, hogy a birtokában lévő Facebook részvények 99 százalékát jótékonysági célokra fogja fordítani. Irgalmatlan mennyiségű pénzről van szó, hiszen 45 milliárd dollárról beszélünk, ami a magyar GDP egyharmada. Ahogy már akkor is tudni lehetett, ezt az összeget nem csak úgy oda szeretnék adni valakinek, hanem ellenőrizhető formában, alapítványokon keresztül fordítaná a megfelelő célokra. Persze ment a kétkedés, ahogy azt kell, de a jelek szerint a háttérben azóta is komoly munka folyt, aminek meg is van az első, kézzel fogható jele.

Napvilágra is került a Chen Zuckerberg Alapítvány első befektetése, mivel 24 millió dolláros támogatást nyújt az Andela számára, ami egy New Yorkban lévő startup, mely többek közt Kenyával és Nigériával is kapcsolatban áll, hogy ottani okos embereket szoftverfejlesztővé fejlesszen. Velük aztán az fog történni, hogy olyan cégekhez kerülnek majd, melyeknek szükségük van képzett munkaerőre, és vélhetően innentől ezeknek az embereknek sínen van az életük.

andela
Forrás: Andela/YouTube

Egy közleményben Zuckerberg ezt írta a befektetéssel kapcsolatban: “Egy olyan világban élünk, ahol a tehetség eloszlása egyenletes, de a lehetőségeké nem. Az Andela küldetése, hogy megszüntesse ezt a rést”. A Wall Street Journal szerint a működését 2014-ben kezdő Andela az elkövetkezendő 10 évben nagyjából 100 000 ember boldogulását segítheti elő.

A most kapott összeggel lehetővé válik, hogy Afrika további országaira terjesszék ki a működésüket, ami valójában nem csupán annyit jelent, hogy 100 000 ember élete válhat jobbá, hanem azt, hogy azoké is, akik velük, mellettük élnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik