Tech

Repülő autókról álmodik a Google vezére

A Google társalapítója egész vagyont költött arra, hogy létrehozzon egy repülő autót, ám szerette volna, ha mindez titokban marad. De sikerült?

A Google önjáró autójára azt lehet mondani, hogy egészen előrehaladott állapotban van, hiszen már nem csak magától megy, és részt tud venni a forgalomban, de ha szükséges, akár rá is dudál azokra, akik megérdemlik. Csoda hát, ha a Google egyik prominens személye egy ideje már a továbblépésen gondolkodik?

Larry Page, a cég társalapítója egy repülő autón dolgozik, és ebben nem feltétlenül az a különleges, hogy repülő autó, hanem az, hogy eddig sikerült titokban tartania a projektet, amit egyébként nem is a Google pénzéből, hanem saját zsebből finanszíroz. Ehhez a művelethez létrejött a Szilikon-völgyben egy startup, ami a Zee.Aero nevet viseli, és a központja egészen közel van a Google bázishoz. A dolog érdekessége, hogy a céget még 2010-ben alapították, és korábban folyamatosan azt lehetett hallani, hogy semmi köze a Google-höz, vagy bármely más nagy vállalathoz, erre most kiderül, hogy a gigacég egyik társalapítója önti bele a tőkét.

A Zee.Aero már több szabadalmat is beadott. Itt az egyik.
A Zee.Aero már több szabadalmat is beadott. Itt az egyik.

Page azt mondja, hogy több mint 100 millió dollárt tett már a fejlesztésbe, de a Bloomberg szerint ennek ellenére eddig igyekezett elérni, hogy maradjon titokban a személye. A Zee.Aero – és ez már az összegből is látszik – nem kispályás, mert ahhoz, hogy egy vertikálisan fel-és leszállni képes elektromos légijárművet hozzon létre, a NASA, a Boeing és a Space X embereit szipkázta el a tervezői és mérnöki pozíciókra.

Egy másik startup, a Kitty Hawk szintén a repülésben gondolkodik, mégpedig egy óriási quadcopter drón képében, és Larry Page állítólag ebbe is fektetett némi tőkét, de a Kitty Hawk nem volt elérhető, míg a Zee.Aero és a Google egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik