Tech

5 tipp, ha elvesztél a sok Facebook bejegyzés között

Irdatlan számú ismerősünk lett hirtelen, és mindenkiről mindent tudunk, de néha túl sok az értesítés és túl kevés az idő. Íme pár tipp, ami segíthet levegőt venni.

Területtől, életkortól és szokásoktól is függ, de egy átlagos Facebook felhasználónak 200-500 ismerőse van, és persze ott vannak a nagymenők, akiknek akár több ezer virtuális barát is összegyűlt a közösségi oldalon. Ilyenkor aztán könnyű elveszni a postok, megosztások és értesítések sűrűjében, de néha még az is terhes lehet, amikor az ismerősök veszett tempóban kezdik lájkolgatni vagy kommentelni az általunk kirakott képeket vagy állapotfrissítéseket. A telefon pittyeg, a böngészőablak tetején ott figyelnek az olvasatlan értesítések számára figyelmeztető jelzések, nehéz bírni a dolgot úgy, hogy közben a Facebookon kívül is próbálnánk az életünket fenntartani. Nézzük, hogyan szabályozhatjuk a káoszt!

1. Kit lássak?

Ha leginkább az zavar, hogy az üzenőfalat böngészve milliónyi ismerősünk összes tartalma ott figyel, függetlenül attól, hogy nagymamánk egykori szomszédjáról vagy az általános iskola óta nem látott osztálytársról van szó, segítsünk a Facebook saját szabályzó algoritmusának elrendezni az ismerősöket.

Ha valakire sokkal inkább kíváncsiak vagyunk, mint másokra, menjünk rá az adatlapjára, és a borítóképén látható gombok közül vigyük az egérgombot az “Ismerősök” feliratú fölé. Ekkor előugrik egy menü, melyben megadhatjuk, mennyire közeli ismerős az illető: értelemszerűen a “Közeli ismerősök” kategória bekattintásakor a Facebook is magasabb prioritással kezeli majd az illető tartalmait, míg a “Távoli ismerősök” kategória értelemszerűen azt sugallja majd, hogy ritkábban vagyunk kíváncsiak egymásra.

facebook-kontroll-02

2. Első az egyenlők között

Ha még jobban szeretnénk valakit kiemelni az ismerősök közül, ugyancsak a borítóképen keressük meg azt a gombot, amin alapértelmezés szerint a “Követed” szót látjuk. Erre kattintva kiválaszthatjuk a “Megjelenítés elsőként” opciót, amivel aztán tényleg mindennél erősebben kinyilvánítjuk abbéli szándékunkat, hogy az illetőt a sok szát többi ismerősnél gyakrabban szeretnénk látni az üzenőfalon. Persze ezt többekkel megtehetjük, csak arra figyeljünk, ne tegyünk be mindenkit nyakló nélkül ebbe a prioritási kategóriába, máskülönben újra oda jutunk, hogy tobzódnak a követhetetlen nevek és megosztások a falunkon.

facebook-kontroll-03

3. Ismerem, de mégsem

Ha egy helyről szeretnénk kezelni a túlburjánzó ismeretségi körünkbe tartozók megjelenésének gyakoriságát és jellegét, navigáljunk a Facebook legfelső, navigációs csíkjára, majd a jobb szélen látható apró, háromszög-nyílra, majd újabb katt a Hírfolyam-beállítások menüpontra.

facebook-kontroll-07

Az itt felbukkanó ablakból többek között olyan funkciót is elérhetünk, amellyel leállíthatjuk egy ismerősünk követését (tehát nem fogjuk látni az általa közzétett tartalmakat), miközben azért ismerősök maradunk, tehát sértődés kizárva.

4. Értem én, csak le…

Facebookos kalandozásaink során hajlamosak vagyunk mindenféléhez hozzászólni, aztán azon kapjuk magunkat, hogy a közösségi oldal szerint nekünk bizony az összes többi hozzászólásról tudnunk kell az olyan bejegyzésekkel kapcsolatban, amihez mi is kommenteltünk. De mi van akkor, ha tényleg nem érdekes már annyira a dolog, és nem akarunk tudni arról, hogy még hány százan dobják rá az idegesítő, haházós rókás képet?

Ilyenkor menjünk rá a szóban forgó bejegyzésre, és a tetején (nagyjából az eredeti megosztó nevével egy vonalban, jobb oldalt) megjelenő kis lefelé mutató nyílra kattintsunk egy embereset. Itt egy mozdulattal kikapcsolhatjuk a bejegyzésre vonatkozó összes értesítést, tehát a Facebook fejlécében található kis földgömb ikonon nem szaporodnak tovább az olvasatlan notifikációkról szóló piros számok. Természetesen ettől még a kommentünk a post alatt marad, és később, célzottan rákeresve továbbra is olvashatjuk mások hozzászólásait.

facebook-kontroll-04

5. Könyörgöm, csak ne most!

Ha túl sokan tobzódnak a Facebookunkon, olyan is előfordulhat, hogy egy-egy bejegyzés tényleg felkelti az érdeklődésünket, de se időnk, se energiánk nincs épp akkor elolvasni, amikor felbukkan. Aztán amikor később próbáljuk megkeresni, már elfelejtjük, kinél is láttuk, miről is szólt, és végül jól elfelejtjük az egészet.

Ennek elkerülésére már lehetőség van elmenteni, vagy “könyvjelzőzni” az ilyen postokat. Ezt az előző pontban bemutatott menüben (tehát a bejegyzések tetején található kis nyílra kattintva) érhetjük el, ahol bökjünk a “Bejegyzés mentése” menüpontra.

facebook-kontroll-05

Amikor pedig később időnk engedi, minden mentett elemet megtalálhatunk a kezdőlapunk bal hasábjában, a Kedvencek szekció “Mentve” pontjában.

facebook-kontroll-06

Ajánlott videó

Olvasói sztorik