Tech

Ön tudja, mi a WiFi, az emoji és a felhő? Tényleg?

Egyre több kézben van okostelefon, egyre több háztartásban alapfelszereltség az internet, mégis az emberek jó része nehezen követi az alapfogalmakat.

Mivel ön most épp egy internetes újság tech rovatát olvassa számítógépen vagy okostelefonon, valószínűleg tisztában van a címben említett három fogalom valódi jelentésével. A WiFi szó hallatán nem egy Fifi nevű kutyára gondol, az emoji hallatán sem asszociál valami furcsa japán ételre, és ha valaki a felhőbe mentené az adatát, nem néz félve az ég felé. De nem mindenki olyan, mint ön.

A Samsung 18 európai országot (köztük Magyarországot is) érintő, 10 ezer megkérdezett bevonásával készült felmérése arra mutat rá, hogy a fejlődés ütemének gyorsulása mellett az európai lakosok egyre nehezebben tartanak lépést a technológiai szaknyelv változásaival. A kutatás arra figyelmeztet, hogy bár az emberek lelkesednek a legújabb technológiák iránt, fennáll a veszélye annak, hogy a bonyolult szakkifejezések elijesztik a potenciális vásárlókat.

A magyarok 53 százaléka (tehát több, mint az 52 százalékos európai átlag) saját bevallása szerint sokkal többet használja a modern technológia vívmányait, mint két évvel ezelőtt, sőt 8 százalékuk (európai átlag 13 százalék) egyenesen azt állítja: már nem is tudna élni nélkülük. Az Európa-szerte 10 ezer megkérdezett több mint a fele válaszolta, hogy érdeklik az újkeletű technológiai megoldások, mint például a felhő alapú megosztás, vagy a Dolgok Internete (IoT).

DE…

A válaszadók közel háromnegyede (72 százalékuk) beismerte: gyakran csak tetteti, hogy érti a legújabb technológiai szakszavak pontos jelentését. Amikor a technológiai kifejezésekről van szó a magyarok egy kicsit kevésbé magabiztosak az európai átlaghoz képest: a válaszadók 74 százaléka mondta, hogy gyakran tetteti, hogy ismeri ezeket a fogalmakat. Az indoklás persze érthető: szeretnék elkerülni, hogy butának vagy tájékozatlannak tűnjenek a partnerük, a barátaik vagy épp a kollégáik előtt.

Hogy mennyire komoly problémáról van szó, arra egy másik adat mutatott rá: a magyarok negyede állítja, hogy a bonyolult kifejezések elriasztják őket egy-egy termék használatától. 40 százalékuk vallotta, hogy legalább egy olyan készüléke van, amelyik többet tud annál, mint amire szüksége van.

Bánatomat képben mondom el

Miközben a technológiai nyelvezet folyamatosan fejlődik, mi egyre szívesebben választunk vizuális módszereket a gondolataink és az érzelmeink kifejezésére. Az emojik, vagy hangulatjelek lényegében már egy új nemzetközi nyelvet alkotnak. A Samsung kutatásából ugyanakkor fény derült arra, hogy a legtöbb embernek gondot okoz megfejteni, mit is jelentenek tulajdonképpen ezek az új karakterek. A magyarok 19 százaléka bevallotta: előfordult már, hogy úgy tett, mintha többet tudna az emojikról, mint valójában.

Ennél is érdekesebb, hogy habár egy gyakran használt kifejezésről van szó, minden ötödik magyar számára még mindig nem tiszta, mi is pontosan a WiFi.

Ez az öt legjobban félreértett tech-kifejezés

  1. WiFi
  2. Emoji
  3. Felhő
  4. Optikai szál
  5. Dolgok Internete (Internet of Things, IoT)

Szóval, van mit fejleszteni az európai, és a hazai tech-nyelvezet elsajátításán. A felmérést készítő Samsung az eredményeket látva egyébként összeállított egy praktikus kiadványt “The Plain Tech Guide” (Egyszerű tech-útmutató) címmel, amelyben elmagyarázza a legújabb kifejezések jelentését, és bemutatja, hogy azok miként segítik életünket.

A vállalat digitális írástudást szolgáló kezdeményei is a felzárkózást szolgálják: ilyenek a a Samsung Smart Classroom és a Tech Institutes programok, amelyek Magyarországon Samsung Smart School és Samsung Smart Academy néven futnak. A Smart School projekt keretében a Samsung a legmodernebb technikai újdonságokkal szereli fel általános iskolák tantermeit, így ezek az eszközök az oktatás mindennapos részévé válnak. Magyarországon ma már négy oktatási intézményben működnek ilyen tantermek. A Samsung Smart Academy pedig egy 3 hónapos, felnőttek számára meghirdetett akkreditált tanfolyam, amely során a digitális eszközök használatát sajátíthatják el a résztvevők, ezzel segítve a munkahelyi elhelyezkedésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik