Tech

Zenbo: 170 ezerért lehet otthon robot-inasa

Énekel, táncol, kapcsolódik az internet, szórakoztatja a gyereket, segít a konyhában, vigyázza az időseket. Ilyesmiket tud az ASUS térdmagasságú otthoni robotja.

Az Asus az aktuális tajpeji “fesztiválján” nem csak telefonokat és laptopokat mutatott be, hanem néhány egyéb érdekességet is, így például egy olyan robotot, amit szinte a karon ülőktől a tinédzsereken át a felnőttekig (beleértve a nyugdíjasokat is), bárki egyformán hasznosnak találhat.

A Zenbo nevű robotocska leginkább olyan, mint BB8 és WALL-E átmulatott éjszakájának szerelemgyereke, amiről Jonney Shih, az Asus elnöke a Computexen azt mondta, hogy a szerkezet egyszerre tölti be az okosotthonok menedzseri, biztonsági őri, konyhai kisegítői, és családi fotós funkcióit. Zenbo egy halom dologra használható, így rajta keresztül bevásárolhatunk, különböző netes felületekre léphetünk be, emlékeztetőként használhatjuk, sőt, még egyfajta önjáró szelfibotként is megállja a helyét. És ez csak néhány dolog abból, amire képes. Nézzék csak, videón is elég hatásos a beharangozó.

Az idős, egyedül élő és kiszolgáltatott emberek számára is jól jöhet egy Zenbo-jellegű házibarát, ami azonnal észleli, ha például koros gazdája elesik, és szükség esetén még képet is készít a szituációról, amit a megfelelő helyre elküldve gyorsíthatja, hogy időben érkezzék a segítség. Mindezek mellett képes énekelni, táncolni, a gyerekeknek mesét olvasni, vagy éppen kvízekkel szórakoztatni őket, szóval akár az is megoldható, hogy ha van otthon egy Zenbo, akkor végre nem a tévé elé kell ültetni a kölköt, hogy csendben legyen. Hanem egy robot elé, hurrá.

Mindez természetesen pénzbe kerül, ami jelenleg 599 dollárt jelent, és – ha jobban belegondolunk – alapvetően nem is olyan sok azért, hogy kapjunk egy viszonylag használható robotinast, ami a család minden tagjának hasznos segítsége lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik