Tech

Az itthon használt szoftverek harmada illegális

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 05. 27. 07:46

Sőt, több is, mint harmada, egész pontosan 38 százalék. Ez egyébként egy hajszállal jobb, mint a nemzetközi átlag, régiósan meg főleg jók vagyunk.

Bár már elmúltak azok az idők, amikor jogtiszta Windows-t vagy Office-t találni felért egy kisebbfajta csodával Magyarországon, még mindig jelentős az illegálisan letöltött és telepített szoftverek és rendszerek aránya. Ráadásul ez nem csak a magánszemélyek esetében fordul elő, vállalatoknál is sok esetben  használnak kalózszoftvereket.

A szoftvergyártó vállalatok szövetsége (Business Software Alliance, BSA) friss jelentésben foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy országonként milyen erős a szoftverkalózkodás. A kutatás szerint Magyarország viszonylag jól áll ezen a téren:

2015-ben az összes itthon használt szoftver 38 százaléka nem volt jogtiszta, ez egyébként 107 millió dolláros kereskedelmi értéket képviselő mennyiség.

A nemzetközi átlag egyébként 39 százalék, tehát nagyjából ugyanott, sőt egy kicsit jobb helyen is vagyunk. Ráadásul a hazai trend lassú javulást is mutat: 2011-ben még az összes szoftver 43, 2013-ban pedig 41 százaléka volt illegális. Közép-Kelet Európában nálunk csak Csehország és Szlovákia teljesít jobban 33 és 36 százalékkal, viszont a régiós átlag 58 százalékon áll – olyan országok rontják le például, mint Moldova, ahol az összes telepített szoftver 86 százaléka valamilyen kalózmásolat, de Ukrajna is húzós a maga 82 százalékával.

A BSA természetesen a szoftvergyártók érdekeit nézve igyekszik folyamatosan felhívni a figyelmet a jogtiszta szoftverek használatára, de persze olyan példákat is felhoznak, amelyek időnként valóban igazolhatóak. Az egyik ilyen az, hogy a nem jogtiszta szoftverek gyakran biztonsági kockázatokat jelentenek, egy kalóz Windows néha olyan sérülékenységeket rejthet, ahol könnyebben behatolnak hackerek, vagy egyszerűbben célhoz ér egy vírus.

Ennek fényében például érdekes, hogy világszerte a kritikus üzletágakban (például bankok, tőzsdei és biztosítási vállalatok esetében) is 25 százalékos volt az illegális szoftverek használata. Ez egyébként sokszor nem tudatos – a céges informatikai vezetők szerint az alkalmazottak 15 százaléka használ a szervezeten belül valamilyen kalózszoftvert, bár a BSA jelentése szerint ez akár 25 százalék is lehet.

Persze vannak erre hivatott megoldások is, például a nagyvállalatoknak szánt központi szoftvernyilvántartó, licenckezelő szolgáltatások, de ilyenekkel még mindig nem élnek elegen, ezért az informatikai szakemberek, rendszergazdák vigyázó tekintetét még mindig sokszor kikerülhetik a trükköző alkalmazottak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.