Tech

Az angolok kinyomtatják az internetet

Vajon van értelme 2016-ban kinyomtatni az internetet, és ingyenes lapként osztogatni? Nem tudjuk, de a Swipe koncepciója pontosan ez.

Mindenki ismeri azt az ősrégi poént, hogy eladó az internet teljes másolata 5689 darab DVD-n, de persze pornó nélkül is létezik egyetlen lemezen. Aztán akadtak olyan poénkodások is, hogy milyen lehet az internet kinyomtatva, erre tessék, mi történik? Jön egy magazin, ami nem más, mint… az internet kinyomtatva.

A Swipe egy brit lap, ami egyszerűen csak úgy jellemzi magát, hogy “az internet legjobb anyagai, nyomtatásban”, ez pedig azt jelenti, hogy igyekeztek a legjobb és legérdekesebb tartalmakat egybegyűjteni, és papír alapon megjelentetni, képekkel megtűzdelve. Maga a kezdeményezés már csak azért is érdekes, mert lépten-nyomon azt hallani, hogy a nyomtatott sajtónak leáldozóban van, és az eladott darabszámok halvány jellege is ezt erősíti.

És ha már britekről, illetve a nyomtatott sajtó hanyatlásáról van szó, akkor érdemes tudni, hogy a Trinity Mirror’s New Day nevű hagyományos újság mindössze kilenc hetet élt meg, míg az Independent utolsó printes kiadása március végén került az újságosokhoz: ilyen közegben pedig finoman szólva is kockázatos egy papíralapú, ráadásul internettel foglalkozó kiadvány megjelentetése. Főleg úgy, hogy ingyenes kiadványként ott a Metro, a City A.M, valamint a The Evening Standard, míg a Time Out és az NME az elmúlt évek folyamán fizetősből szépen átment ingyenesbe.

Ettől függetlenül a Swipe fiatal csapata (a főszerkesztő szerint mindenki harminc alatt van) bizakodó, mert szerintük a nyomtatott felület nem halott, és még csak nem is haldoklik, hanem egyszerűen hiányzik belőle az innováció, és mivel ők változatos, minőségi témákat dolgoznak fel, méghozzá a legnépszerűbb forrásból, az internetről, így nem lehet gond. Legalábbis ezt közölte a kiadó részéről Tom Rendell.

A Swipe 70 partneroldallal rendelkezik, és minden egyes cikküket a forrás engedélyével adják ki, így az aktuális számban többek közt éppen a Putyinnal puszilkodó Trump, a Chewbacca-maszkos mutatvány, valamint a Business Insidertől származó “Ausztria Donald Trumpja” című cikkek találhatóak meg. Amit még érdemes tudni, hogy 20 000 példány készül egy-egy számból, és kíváncsian várjuk, hogy mennyire lesz életképes a koncepció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik