Tech

Így maradhat ismeretlen ismerős Facebookon

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 05. 26. 14:00

Bejelölte az anyós, a főnök, vagy az idegesítő szomszéd? Elfogadja, de közben mégsem akarja, hogy az illető mindent lásson önről? Van egy egyszerű mód minderre.

Szeretjük, vagy sem, a Facebook mostanra a személyes kapcsolatok egyik fokmérője lett. Ha valakivel ismerjük egymást a való életben, az újfajta etikett szerint nem tehetjük meg, hogy nem jelöljük vissza, ha ő a közösségi oldalon is az ismerősünk szeretne lenni. Tipikusan ilyen egy új munkahelyen a főnök, egy párkapcsolatban az anyós és a rokonság, vagy egy új helyre költözve a környéken lakók. Ha nem jelölünk vissza valakit, abból érthető módon sértődés lehet, viszont értelemszerűen az is macerás, ha ilyenkor folyamatosan meg kell válogatnunk, mit írunk, vagy osztunk meg az idővonalunkon és üzenőfalunkon.

Szerencsére van egy egyszerű mód arra, hogy valaki úgy legyen jelen a közösségi kapcsolataink között, hogy teljes jogú ismerősünknek tudja magát, mégse lásson mindent, amit kiteszünk. Az ilyesmire voltak régebben is módszerek, de korábban egyenként kellett kivételeket megadnunk a megosztásaink alatt, illetve manuálisan rendezhettük csoportokba a nem kívánt ismerősöket, hogy aztán a csoportot adjuk hozzá postonként a kivételek listájához. Most viszont pár kattintás az egész, mutatjuk.

Menjünk rá az adott ismerősünk adatlapjára, majd vigyük az egérkurzort az “Ismerős” feliratú gomb fölé (ezt az illető fejlécén találjuk meg). Ezután a felbukkanó menüből válasszuk ki a “Felvétel másik listára” opciót.

Itt előbukkannak azok a listák, amelyeket mi magunk hoztunk létre különféle csoportoknak, de ha ennek a végére görgetünk, megtaláljuk a “Korlátozott” menüpontot. Kattintsunk egyet ide, és máris hozzáadtuk az illetőt ehhez a listához – nyugalom, ő erről nem fog értesítést kapni, továbbra is azt látja majd, hogy töretlen a barátság. Az első ilyen műveletnél felugrik majd egy figyelmeztető ablak, hogy valóban szeretnénk-e így tenni, ezt simán fogadjuk el.

Ha szeretnénk a múltban és jövőben megosztott dolgainkkal kapcsolatban egyaránt biztonságban lenni az új ismerősök kutató szemeitől és kínos kérdéseitől, még van egy dolgunk. Haladjunk a beállításokba (a Facebook kék fejléc-csíkján a jobb szélen található kis háromszögre kattintva, majd a Beállítások menüpontot választva), és a bal oldali oszlopban kattintsunk az Adatvédelem pontra.

Itt a “Ki láthatja a dolgaimat” szakaszban a “Ki láthatja a jövőbeni bejegyzéseidet” részt kell módosítanunk, ha ezt “Ismerősök” állásba kattintjuk, az alapértelmezett postolási és megosztási beállításunk ez lesz – de már automatikusan kivéve a Korlátozott listán lévőket.

Ezután ugyanezen az oldalon menjünk rá a “Régebbi bejegyzések korlátozása” szakaszra, ahol az összes eddigi postot, megosztást és egyéb tartalmat egy mozdulattal állíthatjuk szintén csak az ismerősök által láthatóra – természetesen itt is úgy, hogy a Korlátozott lista tagjai ezután szintén nem láthatják ezeket.

Mostantól csak arra kell figyelni, hogy ha olyasmit szeretnénk megosztani, ami számukra is fontos, a postok alatt a nyilvános / publikus opciót kell választani.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.